Пріоритети-2018: як досягти економічного зростання

Борис Кушнірукекономічний експерт

Ще два роки тому, за даними «Слова і Діла», прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв відродити національну економіку. Нині очільник уряду назвав зростання економіки пріоритетом цього року, при тому що в головному кошторисі країни зафіксоване зростання на 3% ВВП, й цю цифру досить складно назвати проривною.

Голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук переконаний, що забезпечити економічне зростання реально, але за певних умов.

«Забезпечити економічне зростання можна за рахунок бюджетного фінансування капітальних вкладень, інвестицій бізнесу та зростання обсягів кредитування ділової діяльності», – написав він своїй сторінці в Facebook.

Експерт наголосив, що при цьому для забезпечення фінансової стабільності бюджетні видатки потрібно, навпаки, скорочувати й не нарощувати зарплати бюджетникам та соціальні виплати, що в короткостроковому вимірі суперечить бажанню забезпечити зростання доходів населення.

«А, наприклад, ухвалення податку на виведений капітал скоріше на певний період скоротить податкові надходження, що, знову ж таки, суперечитиме бажанню наростити доходи населення», – констатував він, уточнивши, що з іншого боку, це формує в середньостроковому вимірі інвестиційну привабливість України.

«Однак без зростання кредитування економіки ані інвестицій не буде, ані поточного економічного зростання. А розуміння цього немає ані в уряді, ані в Нацбанку», – підкреслив Борис Кушнірук.

За даними «Слова і Діла», в досьє прем'єра понад 400 обіцянок, у тому числі щодо підвищення мінімальної та середньої заробітних плат. Відзначимо, що більшість обіцянок очільника Кабміну отримали статус «виконано».

Докладніше про те, скільки обіцянок виконав, а скільки провалив кабмін Гройсмана, читайте за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО