Політичні підсумки 2017 року: криза довіри та розділення суспільства на бідних і багатих

Руслан Бортникполітолог

Українські політики в 2017 році змушували і засмучуватися, і радіти. Блокування трибуни та скандали коаліції змінювалися затишшям, голосуванням за реформи й обіцянками, зокрема прем'єра, «провести результативну роботу, яка різко змінить життя українців». На жаль, для «слуг народу» обіцяти не завжди означає виконувати. Політичне затишшя в Раді не було таким тривалим, а декларації прем'єра «побудувати економічно сильну, розвинену й демократичну державу» поки виглядають радше як далеке майбутнє України.

«Слово і Діло» вирішило згадати, яким був 2017 політичний рік.

Директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, підбиваючи політичні підсумки року, підкреслив, що 2017-й став роком руйнування дуже багатьох надій.

2017-й став роком внутрішньополітичної та економічної стагнації в Україні, заявив політолог.

«Так, звичайно, можна говорити про відносну політичну та економічну стабілізацію порівняно з 2014 роком, трохи зросли доходи громадян, пройшло Євробачення, ми лібералізували безвіз. Це позитивні кроки», – зазначив експерт.

Однак нинішній рік ознаменувався негативними процесами – депопуляцією та імміграцією, підкреслив фахівець.

«Наприклад, народилося на 30 тисяч менше українців. Ми бачимо, що те зростання доходів, яке є, просто з'їдає інфляція. Деяка продукція взагалі подорожчала критично. 60-70% українців на сьогодні за межею бідності. І, скоріш за все, таких людей наступнонр року буде ще більше. Цьогоріч кількість таких людей збільшилася на 15%, у той час як найбагатші люди стали багатшими на 40%», – уточнив Бортник.

За його словами, семимильними кроками в Україні йде процес розшарування суспільства на найбідніших і найбагатших.

На його думку, в політичній сфері президент сконцентрував всі повноваження й, окрім контролю над парламентом, отримав контроль над судовою системою.

«На жаль, продовжує осідати довіра суспільства до влади загалом», – додав він.

«Україна певною мірою розчарувала цього року й отримала кризу розчарування від міжнародних партнерів. Спостерігається певна втома від того, що українська криза не вирішувється, а позиція влади далека від тієї, що могла б сприяти вирішенню цієї кризи», – резюмував Руслан Бортник.

Як змінився рівень відповідальності фракцій і депутатських груп ВРУ VIII скликання в 2017 році – за посиланням.

Раніше аналітики «Слова і Діла» порівняли, чи збігається рівень підтримки політиків українцями з рівнем їхньої відповідальності.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО