Стали відомі настрої депутатів з приводу продовження повноважень ГПУ

Народні депутати опозиційних фракцій Верховної Ради виступають проти продовження повноважень Генпрокуратури до початку роботи Державного бюро розслідувань (ДБР).

Зокрема, як розповів «Слову і Ділу» заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, засідання фракції, на якому розглядалося б це питання, ще не було.

«Але у фракції є різні настрої. Хтось підтримує продовження повноважень, хтось ні. Моя особиста думка - продовжувати повноваження прокуратури ні в якому разі не можна. І тоді ДБР розслідувань запрацює протягом трьох місяців. Інакше це буде постійна пролонгація - на рік, на два, на три. У крайньому випадку, можливий компромісний варіант - продовжити повноваження на три місяці, без права подальшої пролонгації», - заявив Соболєв.

Такої ж думки дотримуються і в «Опоблоці».

«Маючи більшість і достатню кількість важелів, влада не змогла вчасно створити Бюро розслідувань... В даному випадку причиною є не тільки непрофесіоналізм влади. На мою думку тут є і прихований намір: продовжити каральну функцію прокуратури, тому що прокуратура сьогодні повністю контролюється владою. На мій погляд, цього робити не потрібно», - заявив «Слову і Ділу» народний депутат фракції Опозиційного блоку Юрій Павленко.

Раніше представники фракції Радикальної партії Олега Ляшка також виступили проти пролонгації повноважень прокуратури. У свою чергу, представники Блоку Петра Порошенка вважають, що відповідні повноваження органів прокуратури необхідно продовжити.

Нагадаємо, що відповідно до прикінцевих положень Кримінального процесуального кодексу, з 20 листопада 2017 року має функціонувати Державне бюро розслідувань. При цьому прокуратура втрачає можливість відкривати і розслідувати нові справи, підслідні ГБР.

Зокрема, мова йде про досудове слідство у справах про військові злочини, а також про злочини, вчинені народними депутатами.

У той же час, до Верховної Ради подано законопроект, в якому пропонується дозволити слідчим органам прокуратури проводити досудове розслідування справ, підслідність яких віднесена до ДБР, до початку функціонування бюро, але не пізніше 1 січня 2019 року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО