Бюджет-2018: кому не вистачить коштів та в чому побоювання

Віталій Куликполітичний експерт

Наразі є припущення, що бюджет у кінцевому варіанті ухвалять під ялинку, ближче до Нового року, що вже традиційно. Надто багато запитів усіх сторін, що не враховані, а конфлікт довкола бюджету зростає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи ситуацію з розглядом та ухваленням бюджету-2018.

«З одного боку, є позиція МВФ, який стежить за тим, щоб видаткова частина бюджету не була більшою за допустиму в контексті їхніх рекомендацій щодо збільшення тарифів. З іншого – уряд хоче не допустити обвалення цін та інфляції, щоб хоча б квартал протрималися задекларовані підвищені зарплати й пенсії, оскільки це потрібно для електоральної конвертації», – констатував Кулик.

За його словами, в цій ситуації, враховуючи частину певних лобістських інтересів, очевидно, що процес ухвалення кошторису в остаточному вигляді буде затягуватиметься.

Основні параметри були випасані завчасно, тобто не було відкликань документу, як це робили всі уряди, починаючи від Азарова й закінчуючи Яценюком. Маємо дещо іншу культуру ухвалення бюджету. Але це єдиний плюс у всій цій історії.

На його думку, варіант з ухваленням бюджету за посади цього року є малоймовірним. Експерт уточнив, що сторонам вдалося домовитися про розподіл посад в іншому пакеті.

«У першу чергу говоритимуть про сам бюджет. Кадрові призначення можливі в грудні, коли буде коригування в зв’язку з новими домовленостями Авакова та Порошенка, про які з'являються чутки. Є інформація, що НФ має домовленості з БПП, як утримати ситуацію до 2019 року. Почнуться перші призначення: ДФС, Нацбанк та інші посади», – зазначив політолог.

Щодо самих статей бюджету, то документ працюватиме, якщо зменшать корупційну складову, додав Кулик.

«Маються на увазі субсидії, закупівля певної техніки для певних міністерств, причому тут простежуються чіткі лобістські інтереси. Наприклад, Ляшко пов’язує голосування за бюджет з наданням пожежних машин. Багато випадків, коли корупційний елемент може з’їсти всі надбання, які від самого початку виписані в бюджеті. В тому числі зростання пенсій і зарплат», – пояснив експерт.

На його переконання в програші залишаються освітня та наукова галузі, оскільки передбачене різке скорочення фундаментальних прикладних наукових досліджень.

«Узагалі прибирають позицію про надбавки за звання «Кандидат наук», «Доктор наук» у держорганах та бюджетних установах. Наковці програють», – наголосив Кулик.

«Фінансування реформ мало бути в одному розмірі, а наразі буде лише на 40% від запланованої суми. Недофінансування реформи може призвести до її колапсу. В такому разі негатив на адресу влади буде неминучим», – резюмував Віталій Кулик.

Раніше журналісти «Слова і Діла» дізналися, на скільки недофінансована первинна медицина. Тим часом прем’єр-міністр Володимир Гройсман планує в 2018 році виділити на фінансування програми «Доступні ліки» 1 мільярд гривень.

Як голосували фракції та групи за бюджет-2018 – у матеріалі за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО