Міжнародні правозахисники показали, як маніпуляції в інтернеті вплинули на вибори у 18 країнах

Тактика онлайн-маніпулювання та дезинформації за останній рік позначилася на виборах у 18 країнах, зокрема, на виборчий процес у Сполучених Штатах.

Як повідомляє «Радіо Свобода», про це йдеться в звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House, передає «Слово і Діло».

«Маніпулювання онлайн-контентом спричинило сьомий рік поспіль загальний спад свободи в інтернеті», – йдеться в повідомленні.

Майже половина з 65 країн, які оцінювалися у звіті «Свобода в мережі 2017», показали спад свободи, й лише 13 – продемонстрували незначне зростання.

З використанням «підроблених новин», облікових записів «ботів» та інших методів маніпулювання зіткнулися також у Сполучених Штатах.

«Намагання Росії через інтернет вплинути на американські вибори були добре документовані, але Сполучені Штати навряд залишилися сам-на-сам із цією проблемою», – йдеться у звіті.

«Тактика маніпулювання та дезінформації зіграла важливу роль у виборах у щонайменше 17 інших країнах за останній рік, перешкодивши можливості громадян вибирати своїх лідерів на основі фактичних новин та справжніх дебатів», – зазначає Freedom House.

Серед 30 країн, де уряди використовують так звані армії «формулювальників думок», опинилися Венесуела, Філіппіни та Туреччина.

«Кількість урядів, які намагаються контролювати обговорення в інтернеті, зростає з кожним роком», – зазначає Freedom House, який почав систематично відстежувати це явище з 2009 року.

Серед тенденцій, які значною мірою сприяли загальному зниженню свободи в інтернеті за минулий рік, організація визначила: обмеження доступу в інтернет із мобільних пристроїв; обмеження live відео; кібератаки на блоги, опозиційні новини, активістів; обмеження віртуальних приватних мереж (VPN) та фізичні напади на блогерів та онлайн-журналістів.

Найбільше утискали свободу в інтернеті Китай, Сирія, Ефіопія та Іран, найменше – Естонія, Ісландія та Канада.

Freedom House наголошує, що боротьба з маніпуляціями з контентом та відновлення довіри до соціальних мереж потребуватимуть часу, ресурсів і творчості.

«Перші кроки в цьому напрямку мають включати державну освіту, спрямовану на навчання громадян, як виявляти фальшиві або маніпулятивні новини та коментарі», – підсумували в організації.

Зазначимо, напередодні Мадрид повідомив про втручання груп із Росії під час референдуму про відділення Каталонії від Іспанії з метою дестабілізації іспанської держави.

Також у Венесуелі розробляють технології протидії «розпалюванню ненависті» в соціальних мережах.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО