Справа сина Авакова: як діє суд та чи будуть зміни в коаліції

Володимир Цибулькополітолог

Річ у тім, що інкримінується групова дія, а також є багато запобіжників. Сторона захисту може скористатися цим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи справу проти сина Авакова й Сергія Чеботаря та її наслідки для коаліції в зв’язку із заявами про відсторонення голови МВС.

«Формування цін закупівлі та формування умов тендера – дуже суперечлива ситуація. Зрозуміло, що саме в таких ситуаціях суд діятиме дуже обережно. По суті, це ми й побачили», – констатував експерт.

Одного винного в цьому сценарії немає, уточнив політолог.

«Довести в суді факт злочину буде дуже складно. Саме тому суд уже повівся досить делікатно з обвинуваченими. Доказів провини недостатньо», – припустив Цибулько.

«Крім того, справа не лише в синові Авакова, задіяний ще й заступник міністра. Історія з відеозйомкою в кабінеті вже давно була в інформаційному просторі. Через це не реагувати, не діяти та не доводити справу до логічного завершення НАБУ не могло. Відкритим залишається питання судових перспектив», – продовжив він.

За його словами, тут слід врахувати, що й ситуація, коли здійснювалась оперативна зйомка, була складною.

«Є ще зовнішні обставини, за яких проводився тендер. Тому перекладати механічно всі події лише на букву закону також буде складно», – додав політолог.

В будь-якому разі, на його думку, незважаючи на резонанс справи та заяви щодо відсторонення Авакова, в коаліції навряд чи будуть зміни.

«Малоймовірно, що будуть зміни. По-перше, на дострокових виборах є загроза перемоги реваншистських сил, які можуть переглянути зовнішньополітичний курс країни, реформи. Тут багато ризиків, але вони лише зміцнюють коаліцію», – пояснив експерт.

Тим більше було роз’яснення Венеційської комісії, що коаліція з необхідним числом голосів потрібна лише на момент проголошення створення уряду, нагадав він.

«Тобто якщо уряд працює, то звідки беруться голоси, яким чином проводяться законопроекти – це вже не так важливо», – резюмував Володимир Цибулько.

Нагадаємо, суд відпустив Олександра Авакова та Сергія Чеботаря під особисте зобов'язання й зобов'язав здати всі паспорти до Державної міграційної служби.

Самі підозрювані й міністр внутрішніх справ назвали справу політично мотивованою.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО