Скандальна справа Манафорта: жест доброї волі від України та ризики для олігархів

Михайло Дяденкополітолог

Якщо не знаєш, як правильно вчинити, дій за законом. Це саме той випадок. Є відповідні угоди зі США, є наше законодавство, і якщо буде запит від Штатів, то, безумовно, в межах чинного законодавства Україна зобов'язана відповісти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про готовність надати інформацію в справі Манафорта та допомогти в розслідуванні.

«Нам навіть краще зробити якийсь жест доброї волі, адже команда Трампа зацікавлена ​​в тому, щоб це розслідування було проведене і якомога швидше, і повніше, оскільки безпосередньо команда президента не має таких укорінених відносин із командою Манафорта, щоб в електоральному плані щось втратити або отримати якесь покарання», – зазначив експерт.

«У Манафорта широкі зв'язки на пострадянському просторі, й він був потрібен як один із контактів. Але навряд чи через нього йшли вирішальні делікатні питання. Тому, розуміючи це, Трамп зацікавлений, якомога швидше поставити крапку в російській справі», – додав Дяденко.

На його думку, в цій історії Україні краще діяти за законом.

Він не виключив, що НАБУ в рамках співпраці вже надало якусь інформацію.

«Тут потрібно розділити інтереси України та приватних осіб, яких ця ситуація може торкнутися. Для України загалом це розслідування щодо Манафорта, його зв'язків, діяльності в Україні, сумнівних оборудок із командою Януковича, олігархами, навпаки, є позитивним моментом. Але є й інший момент», – пояснив експерт.

Повне розслідування справи Манафорта несе загрозу для осіб, які й сьогодні є на керівних посадах у владі.

«Це вже персональна загроза, оскільки їхні імена зустрічаються в так званій «комірній книзі Януковича». І якщо проводити повноцінне розслідування, то цілком реально, що до них виникнуть питання, за які їм доведеться отримати кримінальне покарання. Тому в інтересах України – домагатися повного розслідування, а ось по інтересах окремих осібх це може вдарити», – резюмував Михайло Дяденко.

Нагадаємо, Пол Манафорт здався ФБР в рамках розслідування про втручання Росії у вибори в США в 2016 році.

В травні 2017 року агентство Bloomberg повідомляло, що Пол Манафорт допоміг пройти до Ради «Опозиційному блоку». Також журналісти Associated Press стверджували, що мають докази того, що Манафорт отримав $1,2 мільйона від Партії регіонів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО