Луценко назвав дату першого судового засідання у справі про розстріли на Майдані

Досудове розслідування справ про розстріли на Євромайдані завершено, перше судове засідання відбудеться в четвер, 5 жовтня, в Печерському райсуді Києва.

Про це 3 жовтня повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко на брифінгу в Харкові, передає «Слово і Діло».

«Ця справа 5 жовтня розглядатиметься в Печерському суді. В разі задоволення нашого клопотання про заочне правосуддя, воно в найкоротші терміни буде передане для розгляду по суті через судове слідство у відповідному суді», – підкреслив Луценко.

На думку генпрокурора, його відомство готове до обвинувачення екс-президента-втікача Віктора Януковича та колишніх українських силовиків у тому, що саме вони віддавали розстрільні накази взимку 2014 року.

«Це те, чого чекало суспільство всі ці роки. Це те, що при призначенні в парламенті мені поставили завданням №1. Зараз можу доповісти: слідчі та прокурори виконали свою гігантську роботу, і ми готові до обвинувачення Януковича, Захарченка, Якименка та низки інших посадових осіб правоохоронних органів у дачі наказів, які призвели до розстрілу мирних демонстрантів на Майдані», – зазначив він.

Як повідомлялося раніше, 29 вересня трьом колишнім чиновникам МВС України Генпрокуратура повідомила про підозру у виконанні злочинних розпоряджень екс-президента Віктора Януковича щодо Майдану в 2013-2014 роках. Під час Революції Гідності всі троє обіймали відповідальні посади в департаменті громадської безпеки МВС і, за даними слідства, координували дії «Беркуту», зокрема штурм Майдану 18 лютого 2014 року.

Печерський суд відмовився розглядати клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваним, потім засідання по запобіжний захід для Бабича було перенесено. 2 жовтня суд обрав Поготову запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту на 60 діб.

2 жовтня начальник департаменту спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк заявив про спроби керівництва МВС та НПУ перешкодити розслідуванню кримінальних проваджень щодо чинних співробітників і чинити тиск на суд. Горбатюк також оприлюднив частину доказової бази щодо підозрюваних.

Раніше начальник департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк повідомив про те, що наразі в справах про злочини проти Єввромайдану повідомлено про підозру понад 350 особам, щодо 230 скеровані до суду обвинувальні акти й уже є понад 35 вироків.

Відзначимо, що згідно з моніторингом «Слова і Діла», у Юрія Луценка 139 обіцянок, 42 з яких він виконав, а 64 – провалив. Рівень його відповідальності – 30%.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО