Ар'єв: Україні є чим відповісти на шантаж Угорщини

Якщо Угорщина блокуватиме ініціативи щодо зближення України та Європейського Союзу, Україна готова до дзеркальних заходів.

Про це заявив очільник української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Ми по-сусідськи з ними взаємодіяли. Якщо вони не хочуть взаємодіяти по-сусідськи, наприклад, у Раді Європи, кількість українських делегатів утричі перевищує кількість угорських, і ми можемо вплинути на остаточне рішення щодо Угорщини також. Якщо вони вдаються до шантажу, а не до спокійних переговорів, це ненадійне партнерство», – сказав Ар'єв.

Він зазначив, що прагнення цієї країни блокувати зближення ЄС та України робить Угорщину ненадійним партнером для всіх.

Однак, за його словами, Україні є чим відповісти на погрози Угорщини. За словами Ар'єва, Україна має відповідні важелі, а зростання націоналістичних настроїв в Угорщині давно непокоїть ЄС, що б'є також по іміджу цієї країни в Євросоюзі.

«Те, що робить Угорщина, – це шантаж, тому в цьому випадку ми діятимемо дзеркально щодо Угорщини, якщо вони робитимуть таке щодо нас», – сказав Ар'єв.

Він додав, що варто також дочекатися висновків Венеційської комісії щодо мовної статті закону про освіту, а доти все, що відбувається, – лише політичні змагання.

За словами Ар'єва, до отримання висновків Венеціанської Комісії також немає сенсу в дебатах у Раді Європи, на яких наполягає Румунія.

Щодо реакції Польщі на цей закон, депутат сказав: «Я не чув, щоб вони створювали проблеми».

Нагадаємо, на сайті Міністерства закордонних справ Угорщини з'явилася заява, згідно з якою угорський уряд має намір блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через підписання президентом України закону «Про освіту».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО