НАЗК взялося за декларації двох депутатів, ще на одного хоче накласти штраф

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало повну перевірку е-декларацій 2015-2016 років депутатів Дениса Дзензерського та Костянтина Жеваго.

Таке рішення ухвалили на засіданні агентства, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українські новини».

В липні 2017 року генпрокурор Юрій Луценко повідомляв, що стосовно депутата від фракції «Народного фронту» Дениса Дзензерського є інформація про недостовірність у його декларації про доходи – йдеться про суму від 2 до 3 млрд грн. Також ВТБ Банк заявив, що борги групи компаній «Веста» (Дніпро) та її кінцевого бенефіціара Дзензерського перед банками-кредиторами сягають майже 0,5 млрд дол.

Крім того, Нацбанк України відкликав ліцензію банку «Фінанси та кредит», бенефіціаром якого виступав бізнесмен Костянтин Жеваго, в грудні 2015 року. Зобов'язання установи перед фізособами на 1 липня 2015 року становили 16,98 млрд грн.

Генеральна прокуратура розслідує незаконність фінансової угоди посадових осіб банку «Фінанси і Кредит», які за допомогою нерезидентів України, в тому числі офшорної компанії Nasterno Commercial Limited (кінцевим бенефіціарним власником є Олександр Демченко), незаконно вивели активи банку на суму понад 1 млрд грн.

Також НАЗК просить суд накласти штраф на позафракційного депутата Дмитра Добродомова за отримання 6 557 грн за читання лекції на форумі в Одесі в лютому 2016 року. Депутату загрожує штраф у 300-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 5,1-8,5 тис. грн. Крім штрафу, це правопорушення передбачає конфіскацію отриманого доходу.

Депутат вказує, що закон не забороняє депутату Ради займатися викладацькою діяльністю. Також повідомляється, що після вирахування податків Добродомов фактично отримав 5 278 грн, які, за його словами, вніс до електронної декларації.

Раніше НАЗК зацікавив політ Кличка зі столичними забудовниками.

Також за два останніх тижні НАЗК ухвалило майже 300 рішень щодо перевірки е-декларацій.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО