Пенсійна реформа: невдоволення Світового банку та дедлайн для голосування

Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Пенсійна реформа в нормі й готова до голосування. Так, у Світового банку можуть бути зауваження, можуть бути певні розбіжності в поглядах, але це не критично.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник співголови Стратегічної групи радників за підтримку реформ Павло Кухта, оцінюючи інформацію про те, що Світовий банк не схвалив пенсійну реформу.

«Пенсійна реформа узгоджена з МВФ і стикується саме з умовами кредиторів. Тому з точки зору ключових позицій питань немає. Невдоволення Світового банку – це проблема різних бачень того, що буде краще, а що – ні. В цій ситуації орієнтир більше на позицію МВФ», – констатував Кухта.

За його словами, зауваження Світового банку не стосуються ключової частини реформ.

«Потрібно розуміти, що є ядро реформи – індексація пенсій, осучаснення, нові вимоги до мінімального стажу, зміна зарплатної бази. А є ще багато менш значущих деталей – від пенсій балерин до тимчасової допомоги непрацюючим особам, які досягли 60 років, без необхідного стажу. Зараз це буде питання для депутатів – виправляти їх чи ні. Якщо це дійсно можливо, то можна скоригувати їх пізніше, бо реформа велика, й нормально, якщо в деталях за потреби вона коригуватиметься вже в процесі», – зазначив експерт.

Він уточнив, що це не зауваження до реформи там, де вона вирішує головні проблеми. При цьому експерт припустив, що пенсійну реформу зможуть проголосувати.

«Зараз це залежить від того, наскільки швидко зможуть розглянути судову реформу. В ідеалі, щоб не було проблем з осучасненням, іншими показниками та кредиторами, бажано проголосувати пенсійну реформу до 1 жовтня», – резюмував Павло Кухта.

Як відомо, прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав депутатів проголосувати за пенсійну реформу.

Нагадаємо, в серпні Рада в першому читанні підтримала законопроект №6614, який входить до пакета пенсійної реформи. Тоді «за» проголосували 282 народних депутати.

Докладніше про те, які законопроекти фракції підтримають, а за які зміни політсили голосувати не будуть, читайте за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО