У Москві та Санкт-Петербурзі пройшли акції на підтримку кримських татар

У Москві російські активісти з групи «Стратегія-18» провели акцію на підтримку кримських татар.

Про це повідомляє «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

Зокрема, вони виступили за передачу на материкову Україну з анексованого Криму засудженого до 8 років колонії Ахтема Чийгоза.

«Ми вимагаємо, щоб громадянина України Чийгоза екстрадували в Україну. І якщо він щось зробив не так, щоб його судили за українськими законами», – сказала одна з ініціаторів акції Віра Лаврешина.

На заході розгорнули плакат зі словами «Крим – це Україна» й завершили акцію гаслом «Слава Україні! Героям слава!».

Низка активістів також виступили у відеозверненні щодо кримця Рената Параламова, якого катувала ФСБ у Криму.

За словами Лаврешиної, за акцією стежили російські силовики.

Напередодні, 18 вересня, близько десятка громадських активістів вийшли ввечері на Невський проспект у Санкт-Петербурзі, продовжуючи безстрокову акцію протесту проти політики російської влади щодо кримських татар, яку громадські активісти вважають дискримінаційною.

Активістка петербурзького демократичного руху «Солідарність» Ольга Смирнова підкреслила, що Чийгоз є «знаковою фігурою». Суворий вирок йому вона вважає вироком «здоровому глузду та національній гідності самої Росії».

Смирнова також нагадала про випадки тортур і викрадення людей в анексованому Криму й навела як приклад ситуацію кримця Рената Параламова, якого 13 вересня відвезли в невідомому напрямку люди в масках і без розпізнавальних знаків після обшуку в його будинку, після чого він повідомив про тортури та вибивання свідчень. На думку Смирнової, такі дії є «поверненням до сталінської практики».

Учасники пікету висловили думку, що ці переслідування стали прямим наслідком анексії Криму, й російські громадяни мають рано чи пізно усвідомити спільну відповідальність за дії влади країни.

Нагадаємо, 11 вересня в окупованому Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза засудили до 8 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму.

Кількома днями пізніше кримця Рената Параламова, якого напередодні відвезли в невідомому напрямку люди в масках, знайшли на автовокзалі Сімферополя. Він був сильно побитий – «до нерухомого стану».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО