У парламенті Угорщини дружно засудили український закон про освіту

Угорські депутати дружно підтримали резолюцію, яка засуджує нещодавно ухвалений Верховною Радою України закон про освіту, й просять угорський уряд «не допустити» набуття документом чинності.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Magyar Nemzet.

У резолюції йдеться про те, що нещодавно ухвалений ВР закон про освіту порушує право угорців Закарпаття на освіту їх рідною мовою й нібито суперечить деяким міжнародним договорам: Копенгагенському документу, Паризькій хартії ОБСЄ, Європейській хартії регіональних мов або мов нацменшин, договору про основи добросусідства і співробітництва та низці інших.

При цьому угорські депутати вважають, що український закон нібито порушує й Конституцію України, яка дозволяє ухвалювати нові закони та вносити правки до чинних лише в разі, якщо вони не обмежують наявні права й забороняє етнічну та мовну дискримінацію.

Одночасно в резолюції вони закликали міжнародне співтовариство засудити закон і попросили уряд Угорщини перешкодити набуттю чинності українським законом і регулярно інформувати комітети угорського парламенту про це.

Нагадаємо, 19 вересня спікер ВР Андрій Парубій підписав законопроект «Про освіту» та передав його на підпис президенту Петру Порошенку.

Раніше міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що Україна готова направити на експертизу до Ради Європи мовну статтю закону про освіту, щоб підтвердити, що вона не порушує жодних прав угорської національної меншини.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО