Депутат Бакуменко вже рік не може подати законопроект про обіг сільгоспземель

Заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики Олександр Бакуменко долучився до когорти народних обранців, які роблять собі рейтинг на заявах щодо скасування мораторію на продаж землі сільгосппризначення.

На жаль для нардепа, на «Слові і Ділі» цей рейтинг – від’ємний, тому що обіцянку щодо розробки законопроекту про обіг земель він не виконав.

Ідеться про заяву, яку він зробив 4 жовтня 2016 року. Тоді Бакуменко запевняв, що проект закону, який регулюватиме питання продажу землі, буде розроблений «найближчим часом».

«Верховній Раді необхідно в цьому документі чітко прописати обмеження, пов’язані з продажем землі. А саме те, що іноземці та юридичні особи не матимуть права купувати землю. Також будуть обмеження й при купівлі-продажу в одні руки … Лише після чітко прописаних правил можна буде відкривати ринок землі», – пояснював тоді нардеп.

Згодом депутат закликав громадськість згуртуватися навколо розробки цього законопроекту й заявляв, що вимагатиме, щоб парламент підтримав відповідну постанову №5266, яка передбачала повернення до парламентських слухань із цього питання. Бакуменко восени минулого року навіть говорив, що проситиме спікера Андрія Парубія присвятити одне пленарне засідання в грудні того року розгляду питань аграрного сектору. Тоді, як запевняв сам парламентар, обіцяний ним законопроект був у роботі й от-от мав бути зареєстрований у Раді.

Однак уже наступного року Бакуменко свою думку про пріоритетність ухвалення цього законопроекту змінив. Попри те, що, за його словами, в комітеті з аграрної політики розробка цього документа триває, він сам наприкінці серпня 2017 року й зауважив, що оскільки цей закон має враховувати думку і простих українців, і груп інтересів, його написання забере немало часу.

«Слово і Діло» не проти детальної розробки такого важливого законопроекту. Проте Бакуменку як заступнику голови профільного комітету парламенту слід було б зауважити, що визначення «найближчим часом» для законопроекту про обіг сільгоспземель – занадто сміливе, тому що не може означати рік чи більше. Оскільки від моменту, коли ми зареєстрували цю обіцянку, минуло понад 11 місяців, вона отримує статус «не виконано».

З 36% виконаних обіцянок у рейтингу відповідальності народних депутатів Бакуменко на цю мить посідає 154-те місце.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО