Політичний сезон-2017: хто стане союзником Ахметова та що придумає Тимошенко

Олександр Радчукполітолог

Рейтинг довіри багатьох політиків і партій падає з кожним днем. Оцінюючи свої шанси, ймовірно, багато хто спробує заручитися зовнышньою підтримкою. Тому цієї політичної осені українців можуть очікувати незвичайні союзи між політиками й партіями, які ще вчора здавалися непримиренними ворогами.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Заручники рейтингів. Топ-3 найнесподіваніших політичних об'єднань осені» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Цієї осені українці можуть стати свідками чергових політичних «зрад» і «широких коаліцій», заснованих на ситуативному інтересі та жазі отримати перевагу над конкурентами», – припустив Радчук.

За словами експерта, однією з найбільш сильних політичних сил залишається «Батьківщина».

«Звичайно, рейтинги вже не такі високі, але підтримка Тимошенко залишається значною. Найбільшою втратою «Батьківщини» був вихід одного, здавалося б, із найвідданіших соратників Тимошенко – Турчинова. Більш прогнозованим був вихід із партії Арсенія Яценюка та Арсена Авакова. Через деякий час рейтинги НФ сильно впали. Ситуація повернулася настільки, що наразі активно обговорюють можливі неформальні переговори між Аваковим і Тимошенко. Предметом переговорів може бути майбутнє співробітництво політиків на наступних виборах», – зазначив політолог.

Радчук нагадав, що сама лідерка «Батьківщини» визнала, що в її політсилі розглядають можливість «об'єднання зусиль».

«Перш за все йдеться про «Самопоміч» і «Свободу», які, на думку Тимошенко, зазнали політичних утисків з боку влади», – додав він.

На його думку, виключати можливість альянсу Тимошенко та Авакова не варто, тим більше з огляду на те, що голова МВС має ресурс у вигляді силового блоку, а також амбіції.

Не виключив політолог і об'єднання Яценюка з нинішнім прем'єром.

Гройсман завдяки підтримці НФ має хороші шанси зберегти за собою посаду навіть у найгіршому політичному становищі, а Яценюк не втратить вплив серед однопартійців.

«Хоча це навряд чи додасть їм електоральної ваги. Принаймні обидва політика зможуть посилити свої позиції, оголосивши про спільний політичний похід на майбутні вибори. Яценюк може відродити НФ, а Гройсман може спробувати «розкрутити» партію «Вінницька європейська стратегія», – підкреслив фахівець.

Експерт спрогнозував, що ​​«родзинкою» нового політичного сезону можуть стати різні політичні альянси з політичними партіями на базі пропрезидентської партії БПП.

«Один із можливих сценаріїв – об'єднання зусиль із проектами, створеними з уламків колишніх «регіоналів» або «Опоблок». Щоправда, якщо партії «Наш край», створеній не без участі Банкової, потрібно ще забезпечити перемогу на майбутніх парламентських виборах як за списками, так і на мажоритарних округах, то з іншими політсилами та їхніми основними спонсорами такаа співпраця вже існує», – нагадав Радчук.

Політолог уточнив, що перш за все йдеться про партію «Відродження» та можливості співпраці з новим партійним проектом, основним спонсором якого може стати бізнесмен Рінат Ахметов.

Річ не лише в чутках про співпрацю Порошенка й Ахметова, але й в очевидних фактах. Зокрема, телеканал «Україна», підконтрольний Ахметову, вже майже не критикує дії президента.

«Щодо технічної складової, то новий партійний проект Ахметова може повністю бути створений на базі «Сильної України» Сергія Тігіпка, але без участі останнього. Ще дві потенційні «заготовки» – Індустріальна партія України та партія «Основа» Тарути», – зазначив він.

На його думку, електоральними регіонами нової партії будуть східні та південні області, де сконцентровані промислові активи групи «Метінвест».

«Очевидно, що який би варіант не обрав Рінат Ахметов, його нова партія з великою ймовірністю стане потенційним союзником влади. При цьому він може й надалі зберігати сильні позиції та вплив на частину «Опоблоку», – резюмував Олександр Радчук.

Детальніше – в матеріалі «Заручники рейтингів. Топ-3 найнесподіваніших політичних об'єднання осені».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО