Росія заборонила українському політв'язню вчитися у виші

Українському політв'язню з Криму Олександру Кольченко влада РФ не дозволила продовжувати навчання в його ВНЗ дистанційно.

Про це розповіла перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, повідомляє «Слово і Діло».

«Серед політв'язнів Кремля є єдиний студент – Олександр Кольченко, українець, студент географічного факультету Таврійського Національного університету. Попри те, що російське законодавство дозволяє заочну та дистанційну форму навчання, Олександру відмовили в його фундаментальному праві – на освіту. Мовляв, ТНУ не має в РФ акредитації», – написала Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

При цьому вона зазначила, що російські ВНЗ не візьмуть політв'язня на дистанційне навчання, й закликала українську студентські організації розповісти про проблему Кольченка своїм друзям з-за кордону.

«Світ має знати, що Кремль хапає молодих українців, таємно вивозить їх до своїх тюрем і залишає без права на медицину й освіту. Згадайте сьогодні Олександра. Ми маємо посилити спільну зі студенством всього світу боротьбу за його звільнення», – підкреслила Геращенко.

Вона додала, що готує звернення до омбудсмена Валерії Лутковської та ОБСЄ, а також збирається звернутися до Міносвіти з проханням призначити Кольченку іменну стипендію, яка допоможе його родині.

Українець Олександр Кольченко був засуджений до 10 років позбавлення волі за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі російським військовим судом.

У липні Кольченко, якому примусово дали російське громадянство, вимагав зустрічі з українським консулом.

Нагадаємо, 26 червня стало відомо, що Росія примусово дала громадянство РФ фігуранту «справи Сенцова» українцю Олексію Чирнію.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО