В Україні створять Національне агентство із закупівлі ліків

Нацагентство по закупівлі ліків запрацює в Україні з 2019 року.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на прес-службу МОЗ.

Нацагентство буде здійснювати публічні закупівлі лікарських засобів та медичних виробів на національному, місцевому та міжнародному рівні за принципами ефективності, прозорості та боротьби з корупцією.

Оцінка закупівель медичного обладнання та фармацевтичної продукції в Україні у 2016 – 2017 роках показала, що з 8 898 оголошених тендерів 3 612 (40,6%) не відбулись через відсутність конкуренції. Середня кількість учасників торгів становила всього 1,8, а зниження ціни, а відтак і економія бюджетних коштів склала усього 5%.

Очікується, що завдяки діяльності Нацагентства держава зможе збільшити частку успішних закупівельних процедур, довгостроково планувати закупівлі лікарських засобів та медичних виробів, контролювати якість та реалізацію ліків і медвиробів, і максимально забезпечити пацієнтів лікарськими засобами, медичними виробами та імунобіологічними препаратами.

Нагадаємо, раніше були названі причини дефіциту або відсутності препаратів в аптеках.

А 6 лютого 2017 року в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун заявила, що має намір в 2019 році відібрати закупівлі ліків від міжнародних організацій назад в Україну і замовляти ліки на світовому ринку через систему ProZorro. Подивимося, чи зможе вона виконати свою обіцянку

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО