Турчинов розповів, звідки пішли чутки про українські двигуни в КНДР

Росія розповсюдила серед представників воєнно-дипломатичного корпусу чутки, що північнокорейська ракета розроблена за допомогою українських фахівців.

Про це йдеться у доповіді секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, передає «Слово і Діло».

«За інформацією нашої розвідки, на початку червня 2017 року російська сторона в ініціативному порядку розповсюдила серед окремих представників воєнно-дипломатичного корпусу, акредитованого в Москві, позиційний матеріал стосовно того, що північнокорейська ракета розроблена за допомогою українських фахівців», - йдеться в документі.

На думку робочої групи, американський експерт Майкл Еллеман, сім'я якого має дуже тісні стосунки з ключовими посадовими особами російських спецслужб, «був цинічно використаний російськими спецслужбами як одна з багатьох ланок заздалегідь налагодженої РФ системи розповсюдження провокативної інформації».

Відповідальна позиція України підтверджується тим фактом, що наша держава добровільно позбулася всієї ядерної зброї та статусу ядерної держави в обмін на гарантії суверенітету і безпеки, дані ядерними державами США, Росією і Великою Британією згідно з Меморандумом «Про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї», підписаного на Будапештському саміті ОБСЄ у грудні 1994 року. Водночас взяті на себе країнами-гарантами зазначені вище зобов'язання залишаються не виконаними.

Зазначається, що робоча група вважає статтю у виданні «The New York Times» від 14 серпня 2017 року елементом інформаційного прикриття та відволікання уваги світової спільноти від імовірної участі РФ у реалізації північнокорейських ракетних програм.

Також за словами Турчинова, резюмуючи викладене, робоча група одноголосно дійшла аргументованих висновків, які повністю спростовують причетність України до реалізації програм з розробки балістичних ракет Північної Кореї.

Нагадаємо, раніше Турчинов уже заявляв, що поява відповідних публікацій в іноземних ЗМІ є кампанією російських спецслужб.

Також напередодні міністр закордонних справ Павло Клімкін закликав світову спільноту провести міжнародне розслідування з приводу розвитку ракетних технологій Північної Кореї.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО