Четверо організаторів «референдумів» про створення «ДНР» отримали умовні терміни

Суди Донецької області засудили чотирьох організаторів так званого «референдуму» про створення псевдореспубліки «ДНР» до умовних термінів.

Такі дані містяться в Єдиному реєстрі судових рішень, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Цензор.НЕТ».

У період з 28 липня до 2 серпня суди винесли вироки 4 організаторам незаконного референдуму 11 травня 2014 року про створення «ДНР». Усі четверо підозрювалися в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

28 липня Краснолиманський міський суд Донецької області виніс вирок Зінаїді Наумовій, яка очолювала дільничну виборчу комісію в селі Рідкодуб. Жінка відмовилася в суді від адвоката й визнала свою провину повністю. У вироку йдеться, що Наумова щиро кається, шкодує про скоєне і просила не карати її занадто суворо.

Жінку засудили до 5 років позбавлення волі, але звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном на 1 рік.

1 серпня Великоновосілківський райсуд засудив до 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном на 3 роки колишнього депутата Великоновосілківської селищної ради Віктора Кузнєцова.

У вироку зазначено, що він активно відвідував мітинги та збори «ДНР» і підтримував зміну кордонів України, після чого за змовою з «невстановленими особами» дав вказівку провести в селищі «загальний обласний референдум» і контролював роботу виборчкому.

В ході розслідування Кузнєцов уклав угоду про визнання провини й погодився протягом місяця після угоди виступити свідком щодо осіб, які сприяли проведенню незаконного референдуму.

2 серпня Слов'янський міськрайонний суд засудив до 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном на 2 роки Михайла Котлярова, який очолив дільничний виборчком під час проведення незаконного референдуму в Слов'янську за пропозицією громадянки України та «невстановлених осіб». У рішенні суду зазначено, що він повністю визнав провину й розкаявся в скоєному.

Також 2 серпня Краснолиманський міський суд засудив до п'яти років позбавлення волі з випробувальним терміном 1 рік Валентину Васильєву, яка з «особистих політичних міркувань» пішла працювати до виборчкому під час псевдореферендуму. Її призначили головою комісії в селищі Ставки, на суді жінка відмовилася від адвоката й визнала свою провину в повному обсязі, розкаялася та просила не карати її суворо.

Нагадаємо, 1 серпня в СБУ розповіли подробиці обшуків у мерії Запоріжжя: шукали приховані камери, мікрофони та інші засоби таємного збору й передачі інформації до ОРДЛО.

27 липня губернатор Запорізької області Костянтин Бриль заявив, що в регіоні готується сценарій «російської весни».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО