У Кабміні закликали «Нафтогаз» відмовитися від надприбутків за рахунок населення

Поточний рівень прибутків «Нафтогазу» виключає виплати компенсацій за постачання газу населенню.

Таку думку висловив віце-прем'єр Володимир Кістіон, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Кабміну.

«Чистий прибуток НАК «Нафтогаз України» в 2016 році склав 22,5 мільярда гривень, що порівняно з попереднім роком в рази більше (мінус 36,3 мільярда гривень у 2015 році). Такі доходи свідчать про те, що економічно обґрунтованих витрат компанія не несе, особливо враховуючи те, що в структурі постачання газу 95% «Нафтогаз» постачає населенню за так званою спеціальною ціною. То про яку додаткову компенсацію може йтися за таких прибутків?», – заявив він.

Кістіон нагадав, що закон про ринок природного газу передбачає, що покладені на компанію спецзобов‘язання припускають компенсації з урахуванням допустимого рівня прибутку.

«Компанія не несе жодних економічно обґрунтованих втрат від покладених на неї обов'язків постачати газ населенню за спеціальною ціною – 4942 гривні за тисячу кубометрів», – зазначив він.

При цьому Кістіон підкреслив, що головним завданням «Нафтогазу» є не отримання надприбутків, а захист громадських інтересів на ринку газу.

«Кабмін закликає «Нафтогаз» до толерантності: отримувати надприбутки за рахунок найбільш незахищених верств населення неприпустимо», – додав віце-прем'єр.

Нагадаємо, 19 липня уряд не затвердив підвищення ціни газу для населення, про яку просили в «Нафтогазі». Того ж дня Окружний адмінсуд Києва зобов'язав Кабмін прописати порядок визначення та джерела компенсацій компанії за постачання газу населенню.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО