Ціни на газ: що планує уряд та чи варто українцям чекати нових тарифів восени

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

«Нафтогаз» нічого не встановлював, а зробив розрахунки згідно з чинною нормативною базою. Звичайно, їм вигідно, щоб їхня виручка збільшилася. Проте всі повноваження в руках Кабміну, а оскільки Гройсман обіцяв, що підвищення не буде, він поки опирається.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи тарифну політику та заяву прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що підвищення цін на газ для населення не буде.

«Вже є позиція МВФ з цього приводу. Кабмін Гройсмана хоче піти наступним шляхом – внести зміни до чинної нормативної бази з метою не допустити підвищення з 1 жовтня, тому що «Нафтогаз» взяв розрахунки не зі стелі, а з постанови Кабміну. У Міненерго розробляють зміну періодів, за які братиметься базова ціна імпортного газу, щоб не відбулося підвищення. Якщо рахувати за їхньою версією, то, умовно, ціна зросте на 5%. Це не дасть підстав говорити про підвищення, оскільки згідно з постановою Кабміну, змінюється ціна, лише якщо відбулася корекція в 10% або більше, а якщо менше – нічого змінювати не потрібно», – пояснив Марунич.

Експерт додав, що, за попередньою інформацією, МВФ проти такого кроку.

Через підвищення тарифів проблеми будуть у Гройсмана, а не Коболєва та компанії, тому що відповідальність лежить на прем’єрі.

«Поки невідомо, чи вдасться Гройсману домовитися», – підкреслив він.

«Коболєву та компанії, за великим рахунком, взагалі байдуже. Своє ставлення до населення вони давно показали. Їм потрібна нова ціна, щоб перш за все показати себе в гарному світлі перед Заходом. А от Гройсман потрапив у незручне становище, бо він обіцяв, що підвищення не буде. Тепер відповідати йому», – зауважив експерт.

На його переконання, якщо Гройсману вдасться опиратися, то ціни не піднімуть.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Однак у середньостроковій перспективі ціни все одно піднімуться за будь-якої редакції постанови Кабміну, тому що курс слабшатиме, а газ дорожчатиме. Тому в короткостроковій перспективі, якщо Гройсман буде непохитним, ціна не зросте, а в середньостроковій – може змінитися в бік підвищення», – резюмував Дмитро Марунич.

Нагадаємо, ще взимку прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: