У Кишиневі проходить протест проти змішаної системи виборів

Більше тисячі противників змішаної системи виборів проводять чергову акцію перед будівлею парламенту Молдови.

Про це повідомляє кореспондент РИАНовости, передає «Слово і Діло».

У планах організаторів пройти ходою до адміністрації президента, будівлі генпрокуратури, офісу Демократичної партії Молдови. Своїх прихильників вивели лідери партій «Платформа Гідність і Правда» (DA), «Дія і солідарність» (PAS) і Ліберально-демократичної партії.

Будівля парламенту охороняється, але не так посилено, як в день ухвалення змішаної системи.

«Зараз вони всі дивляться по телевізору, що відбувається. Потім покажуть брехню, що тут 100 чоловік. Вони узурпували владу, підпорядкували суди і прокуратуру, тільки ми можемо захистити наші права. Ми - народ і перемога за нами», - заявила лідер PAS Майя Санду.

Противники змішаної виборчої системи обіцяли знову зібратися на протест під час акції 21 липня близько адміністрації президента. Організатори сподіваються, що восени протести поновляться з новою силою, і в них візьмуть участь більше людей.

Нагадаємо, молдавський парламент схвалив у другому читанні законопроект про перехід на змішану систему виборів. У той же день закон підписав президент Ігор Додон.

Ухвалення закону супроводжувалося акціями протесту всередині країни і викликало негативну реакцію за кордоном.

Європейська народна партія зажадала від Єврокомісії призупинити фінансування Молдови і передивитись Угоду про асоціацію країни з ЄС.

Пізніше Конституційний суд Молдови заборонив референдум про розширення повноважень Додона.

Нагадаємо, що парламент Молдови вимагає від Росії забрати війська з Придністров'я.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО