Підсумки нормандських переговорів: яке прохання Порошенка проігнорував Захід та що вирішили з «Мінськом»

Богдан Яременко

Нормандський формат дедалі частіше саме телефонний. Однак є кілька позитивних висновків для нас. Наприклад, у повідомленнях нічого немає про виконання політичної частини Мінських домовленостей.

Про це дипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко написав на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Про виконання політичної частини нічого не сказано, хоча буде дивно, якщо щонайменше Путін про це не говорив. Можливо, всі зрозуміли, що до припинення кровопролиття немає про що говорити», – підкреслив дипломат.

Експерт підкреслив важливість того, що за підсумками переговорів офіційне повідомлення України не дуже відрізняється від спільного повідомлення Франції та Німеччини.

На його думку, це є показником гарної роботи української дипломатії, однак певні нюанси залишилися.

«По-перше, на диво спільний прес-реліз Франції та Німеччини докладніший, ніж українське повідомлення. Напевно, їм більше потрібно. По-друге, Франція, Німеччина та Росія не помітили того, що, як ідеться в повідомленні АПУ, «Петро Порошенко наголосив на важливості введення на Донбас миротворчої місії ООН», – зазначив Яременко.

Дипломат припустив, що цілком імовірно, що президент дійсно на чомусь наголошував, але, очевидно, інші лідери не надали цьому жодного значення.

«Що й зрозуміло, бо 9 липня президент України приймав генсека ООН і нічого не говорив на цю тему. Про залучення ООН до вирішення гуманітарних питань говорив, а про миротворчу місію ООН – ні. Нічого не знайти з цього питання й на сайті МЗС України. Нічого за останні півроку-рік. А переконати розумних співрозмовників у тому, що для тебе є важливим щось, чим ти насправді не займаєшся, дуже важко», – уточнив він.

«Важко у нашого президента з формулюванням нових перспективних і дієвих ідей. Тому «теленормандія» вкотре домовилася про те, про що домовлялася раніше», – резюмував Богдан Яременко.

Як повідомляється, в другій половині серпня може відбутися зустріч зовнішньополітичних радників глав держав Нормандсьеого формату.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО