Британія погрожує ЄС поверненням ядерних відходів після Brexit – ЗМІ

Велика Британія після Brexit може повернути до країн Євросоюзу радіоактивні відходи, які раніше відправлялися до Сполученого Королівства для переробки та зберігання.

Про це йдеться в документі, представленому Лондоном на переговорах щодо виходу з ЄС, передає «Слово і Діло» з посиланням на The Financial Times.

У документі зафіксовано право «повернути радіоактивні відходи до країни походження». Також ідеться про відповідальність країн ЄС за деякі «особливі матеріали, що розщеплюються», які є найбільш небезпечними й найбільш жорстко регульованими типами ядерних речовин, включаючи плутоній із відпрацьованого палива.

За даними видання, п'ята частина 126-тонних запасів плутонію для цивільних потреб, які зберігаються на атомному комплексі в Селлафілді в англійському графстві Камбрія, мають імпортне походження.

Це підприємство з 1970-х років займалося переробкою відпрацьованого ядерного палива з країн ЄС, в тому числі з Німеччини, Італії та Швеції.

Нагадаємо, 17 липня в Брюсселі Велика Британія та Євросоюз розпочали перший раунд переговорів щодо Brexit.

Раніше уряд Великої Британії оприлюднив законопроект про Brexit, в якому йдеться про скасування дії законодавства ЄС у рамках виходу країни з Європейського Союзу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО