Новий статус і повернення Донбасу: чому влада заговорила про реінтеграцію ОРДЛО саме зараз

Олег Саакянполітолог

Суть напрацювань поки залишається в «чорному ящику». Але вже не зовсім зрозуміло, чому узгодження йде з усіма сторонами, крім громадянського суспільства.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи заяву АП про те, що Україна погоджує законопроект про реінтеграцію Донбасу зі США, Німеччиною та Францією.

«Зараз цілком логічним є такий поворот. По-перше, є внутрішній порядок денний, у парламенті чотири законопроекти на цю тему від представників різних політсил. Відповідно, для АП та РНБО не порушити це питання зараз – втратити ініціативу й першість у цьому порядку денному. Тому АП довелося брати лідерство на себе», – констатував Саакян.

З іншого боку, за його словами, велику роль зіграв зовнішній порядок денний.

Смерть «Мінська» за змістом, інструментами є зрозумілою й очевидною для всіх. Цей формат не відповідає завданням, які поставлені перед Україною.

«З приходом Макрона та виборами в Німеччині відкривається вікно можливостей для другого дихання Нормандського формату. Чи буде це друге дихання, поки сказати складно. Але тим не менш є можливість», – зазначив Саакян.

Крім того, наполіг він, стан «ні війни, ні миру» також накладає свій відбиток.

«До цього вже всі стали звикати. В принципі, агресія не нарощується й ситуація стає звичайною. При цьому і Україна не робить жодних активних дій із деокупації території – ані воєнно-політичних, ані дипломатичних», – додав екперт.

Тому, на його думку, зараз потрібні нові ініціативи.

«Ймовірно, на цій темі спробують зіграти всі. Але жоден із чотирьох законопроектів не має шансів бути ухваленим. Усі вони містять чотири різних підходи й представлені різними політсилами – Найєм, Веселова, Сироїд та депутати з «Опоблоку». Сьогоднішня так звана коаліція точно не налаштована ухвалювати такі ініціативи. Опозиція також не підтримає жоден із законопроектів. Шансів ухвалити документ немає незалежно від того, чи будуть канікули», – проаналізував Олег Саакян.

Як повідомлялося раніше, ініціативи щодо реінтеграції територій базуються на умовах, закріплених у Мінських домовленостях.

Нагадаємо, три роки тому президент Петро Порошенко пообіцяв, що Україна не змінить лінії державного кордону.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО