Шляхом попередників: чому українцям потрібно готуватися до девальвації

Андрій Новакекономіст

Після незначного зміцнення курсу гривні Кабінет міністрів і Нацбанк штучно девальвують національну валюту.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, повідомляє «Слово і Діло».

«Незначне зміцнення курсу гривні пояснюється сезонним фактором. Зараз надходить валютна виручка нашому аграрному сектору, який цього року б'є чергові рекорди. До того ж ми отримали черговий транш МВФ: $1 мільярд також сприяє зміцненню гривні», – констатував Новак.

Експерт припустив, що коли сезон закінчиться, Кабмін та НБУ штучно девальвуватимуть гривню.

«Уряд має намір цілеспрямовано знижувати курс гривні до 2020 року. Про намір влади девальвувати гривню говорить і так звана бюджетна резолюція на найближчі три роки. Згідно з нею, до 2020 року Кабмін планує знизити курс до 31 гривні за долар», – зазначив він.

На думку економіста, такий підхід засвідчує той факт, що нинішній уряд іде шляхом попереднього.

«Для них це дуже зручно, адже за рахунок девальвації вони вбивають одразу двох зайців: завдяки інфляційному ефекту відбувається наповнення центрального та місцевих бюджетів, а також задовольняються апетити наших знаменитих експортерів. Ці фінансово-промислові групи за сумісництвом є й основними політичними гравцями країни. Для них що дорожчою є валюта, то краще», – пояснив він.

За його словами, економічних підстав для зниження курсу гривні немає.

«Така політика Кабміну негативно позначиться на всіх громадянах країни та підприємствах, які виготовляють продукцію для експорту. А це фактично весь малий і середній бізнес України. Економічних підстав для девальвації гривні немає вже понад рік. Але уряд все одно це робить. А девальвація національної валюти – це зниження купівельної спроможності населення та рівня життя загалом», – резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, до Держбюджету-2017 закладено курс на рівні 27,2 гривні за долар.

Детальніше про основні напрямки бюджетної політики на 2018-2020 роки та зміни валютного курсу читайте в матеріалі «Які зміни передбачає бюджетна резолюція?».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО