Порошенко: ми маємо свідчення, що остання кібератака була організована РФ

Російська Федерація була організатором кібератаки 27 червня проти українських компаній, банків та урядових інституцій.

Про це заявив президент Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Києві, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

«Кібератаки – це ключовий елемент гібридної війни. І зараз ми маємо свідчення того, що остання кібератака була організована Російською Федерацією», – сказав Порошенко.

Він зазначив, що саме співпраця в галузі кібербезпеки є головним напрямком у роботі України та НАТО, один із трастових фондів Альянсу конкретно працює в цій сфері.

«Йдеться не лише про забезпечення програмним забезпеченням та технологіями, зараз ми також отримуємо обладнання не лише для захисту наших інституцій від можливих наступних кібератак, але й для їх попередження та виявлення», – сказав Порошенко.

«За 40 хвилин після нападу координація між країнами НАТО, нашими партнерами, та Україною була організована у досить ефективний спосіб, що дає нам можливість мінімізувати хвилю нападів, які сталися 27 червня», – додав президент.

Водночас генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО надасть Україні спеціалізоване обладнання для захисту від кібератак.

«Однією з галузей, якій ми надаємо дедалі більше уваги в нашій співпраці з Україною, є саме галузь кібербезпеки. Ми зараз перебуваємо в процесі надання Україні нового обладнання для деяких ключових урядових інституцій і владних структур, що дасть можливість Україні розслідувати, хто стоїть за тими чи іншими кіберударами, оскільки реагування на них має надзвичайно важливе значення. І воно також має допомогти Україні захистити свої ключові владні інституції від кібернападів», – сказав генсек НАТО.

Крім того, він зазначив, що в питанні кіберзахисту Альянс співпрацює з Україною також на рівні обміну досвідом, спільних навчань, розробки нових технологій.

Водночас Столтенберг зауважив, що НАТО «дуже непокоять» загрози в кіберпросторі, серед яких, за його словами, спостерігаються «певні закономірності». Він додав, що в Альянсі почали розбудовувати потужнішу систему кіберзахисту своїх мереж.

Порошенко уточнив, що обладнання буде спрямовано до ключових міністерств та установ, зокрема Міністерства закордонних справ і СБУ.

Раніше глава держави заявив, що не вважає за необхідне невідкладно подавати заявку щодо вступу до НАТО.

Також, за словами віце-прем'єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, в питаннях інтеграції з НАТО Україна говорить про партнерство, а не просить про захист.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО