Меркель анонсувала телефонну розмову в Нормандському форматі

Канцлерка ФРН Ангела Меркель повідомила про телефонну розмову в Нормандському форматі, що має відбутися найближчим часом.

Про це вона заявила журналістам після завершення саміту G20 в Гамбурзі у суботу, 8 липня,, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Ми домовилися, що знайдемо час для того, щоб провести телефонну розмову вчотирьох, щоб обговорити подальші кроки», - сказала канцлерка.

Меркель зазначила, що хоча нормандський квартет зустрівся втрьох – вона і президенти Франції Еммануель Макрон та РФ Володимир Путін - вона зателефонувала президенту України Петру Порошенку, «щоб не було враження, що ми щось вирішуємо за відсутності України».

В Гамбурзі Меркель і президенти Франції і РФ домовилися, за її словами, «просувати процес», констатували, що йде він повільно, часом стагнує і навіть трапляються періодично відкати назад. Співрозмовники, зазначила канцлер, не намагалися прикрасити ситуацію.

Меркель також зазначила, що рада тому, що в Гамбурзі змогли вперше зустрітися президенти Путін і Дональд Трамп.

«Я вважаю, що треба говорити один з одним, а не одне про одного», - наголосила вона, зауваживши, що цілу низку проблем можна вирішити, лише якщо Москва і Вашингтон працюватимуть спільно.

Водночас глава німецького уряду заявила, що постраждалі від заворушень у Гамбурзі в дні проведення саміту G20 отримають допомогу.

«Я говорила з федеральним міністром фінансів (Вольфгангом Шойбле - ред.), що ми розглянемо, як можемо допомогти разом з містом Гамбургом жертвам насильства в ліквідації завданої шкоди», - сказала Меркель.

Канцлерка рішуче засудила прояви насильства, підкресливши, що немає ніякого виправдання «нестримної жорстокості» проти поліції і подякувала органам правопорядку, роботу яких у ці дні назвала «зразковою».

В ході саміту «Великої двадцятки» лідери країн Німеччини, Франції та Росії обговорили ситуацію на Донбасі.

Також держсекретар США Рекс Тіллерсон розповів про домовленості Путіна з Трампом на саміті G20.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО