Саміт великих надій: чому Трамп буде проблемною фігурою та що вирішиться для України

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Саміт проходитиме в дусі протидії протекціонізму та ізоляціонізму окремих країн.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи початок саміту «Великої двадцятки» в Гамбурзі.

«З огляду на риторику та позицію Трампа, він виступатиме досить проблемною фігурою на саміті», – констатував Пашков.

На його думку, для України важлива не лише зустріч Трампа з Путіним, але й переговори по лінії Макрон-Меркель-Путін.

«Напевно, буде визначена дата зустрічі «нормандської четвірки» вже в повному форматі», – припустив він.

При цьому, уточнив Пашков, не варто вважати, що питання України будуть вирішуватися без нас.

Перша зустріч Путіна з Трампом: на що не варто сподіватися та яким може бути результат переговорівПолітичний експерт розповів, чого очікувати від переговорів лідерів Російської Федерації та Сполучених Штатів Америки.

«Так само напередодні Порошенко зустрічався з Меркель, із Макроном, із Трампом. Була проведена попередня робота. Результатом зустрічі може бути рішення про проведення переговорів у повному складі, але з огляду на ініціативи Макрона, які зводяться до формули невеликих поетапних кроків у сфері безпеки», – зазначив експерт.

По-друге, на думку фахівця, нарешті може конкретно визначитися питання участі США в «нормандському процесі».

«Скоріш за все, буде поетапна передача ініціатив Європі. США будуть присутніми в процесі, питання лише в тому, на якому рівні. З огляду на імпульсивність Трампа, ситуацію всередині США, відносини з Європою, не варто покладати надій на пряму участь американців», – додав експерт.

За його словами, показовим у цей період є й візит Тіллерсона до Києва.

«Ймовірно, він привезе якийсь меседж для України за підсумками саміту. Це може бути подвійний посил. З одного боку, буде підтримана позиція України, з іншого – будуть чітко окреслені проблеми внутрішнього характеру, які їх не влаштовують. Перш за все – рівень корупції», – зазначив Пашков.

На його думку, загалом саміт G20 і зустрічі в кулуарах створять певне тло й подадуть сигнал Україні для подальших дій усередині країни. Експерт вважає, що це може стосуватися закону «Про деокупацію».

«Саміт «Великої двадцятки» для України може стати стартом дуже важливого європейського мотора – активності та спільних дій Меркель і Макрона для подальшого врегулювання конфлікту на Донбасі», – резюмував Михайло Пашков.

Нагадаємо, напередодні саміту на вулиці Гамбурга вийшли тисячі протестувальників, вимагаючи зміни політики в глобальному масштабі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: