Рано чи пізно доведеться визнати, що Донбас РФ так просто не віддасть, а бандитів собі не забере

Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Бойові дії, які кожного дня відбуваються на сході України, ведуть до техногенної катастрофи великих масштабів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт Василь Вовк, оцінюючи надзвичайний стан в Авдіївці та ситуацію на Донбасі.

«Безумовно, порівняння з Чорнобильської зоною – перебільшення, але на Донбасі є великий ризик того, що люди вже будуть гинути не від зброї, а від того, до чого застосування цієї зброї призвело», - констатував військовий спеціаліст.

Експерт не виключив оголошення евакуації населення, якщо бойові дії продовжаться.

На його погляд, може скластися так, що Україні треба буде закривати кордон з ОРДЛО.

«Росія ці території не віддасть, а бандитів собі не забере. Там глухий кут, з якого потрібно виійти і показати жителям того регіону успіхи нашої країни. І одночасно вживати заходів, щоб люди самі захотіли знов стати частиною України, причому не як федерації, а як цілісної суверенної держави», - міркує Вовк.

Військовий спеціаліст наголосив, що це не варто розцінювати як розкидання українськими територіями.

«Або ми проводимо вибори під контролем РФ, фактично створюємо федерацію, після чого народ просто знесе нашу нинішню владу, або тимчасово йдемо іншим шляхом, хоч і теж жертовним. Принаймні на кордоні з Кримом немає таких жертв. Це краще, аніж втрачати своїх патріотів. Ті дані з АТО, які нам офіційно приводять, – навряд чи правдиві, в тому числі й щодо мирного населення по обидві стороні лінії розмежування», - аналізує військовий експерт.

Безумовно додав він, аргумент про те, що немає нічого більш постійного, аніж тимчасове, актуальний.

«На жаль, риторика про те, що ми повернемо Крим, а завтра дійдемо до Уральських гір, – звичайне базікання. Якщо реально оцінювати ситуацію, то поки іншого виходу немає», - резюмував Василій Вовк.

Що обіцяли учасникам АТО і простим українцям чиновники за час війни – «Слово і Діло» розповіло в матеріалі «Коли ціна обіцянок – життя героїв. Три роки АТО у заявах виконавчої влади».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО