МОЗ планує закупити сироватку від ботулізму через міжнародні організації

Міністерство охорони здоров'я планує закупити сироватку від ботулізму через міжнародні організації, оскільки такий механізм дозволить закупити препарати, які наразі не зареєстровані в Україні.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу МОЗ.

Як повідомляє відомство, в даний час МОЗ підготувало розрахунки відповідної бюджетної програми для закупівлі сироваток від дифтерії, сказу, правця, ботулізму, малярії. Закупівлі стануть можливими після внесення змін до закону про держбюджет 2017 року.

«Згідно з чинним законодавством України, ні Міністерство охорони здоров'я, ні структурні підрозділи з питань охорони здоров'я не можуть закуповувати ці лікарські засоби, поки вони не будуть зареєстровані. Тому зараз єдиний легальний шлях – закупити необхідні препарати через міжнародні організації», – йдеться в повідомленні.

Крім того, МОЗ повідомляє, що в даний час відомство звернулося до міжнародних організацій з проханням про постачання сироватки від ботулізму в якості гуманітарної допомоги.

У відомстві підкреслюють, що міністерство неодноразово зверталося до потенційних заявників і виробникам сироваток, зокрема від ботулізму, із запитом про можливість ініціації державної реєстрації препаратів на території України. До 2014 року в Україні була зареєстрована сироватка протівоботулініческая типів А, В, E кінська очищена концентрована рідка.

«Досі від заявника – юридичної або фізичної особи, яка відповідає за ефективність, якість та безпеку лікарського засобу не надходили документи для процедури реєстрації/перереєстрації цього лікарського засобу», – додали в МОЗ.

Нагадаємо, Рада підтримала один із законопроектів про медреформу.

Пізніше, спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що робота над медреформою може затягнутися до осені.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО