Ляшко не знайшов підстав подати обіцяний позов щодо формули «Роттердам+»

Народний депутат України, голова «Радикальної партії» Олег Ляшко не знайшов підстав для виконання власної обіцянки звернутися до суду, якщо НКРЕКП не скасує формулу ціноутворення «Роттердам+».

Обіцянку головного «радикала» країни «Слово і Діло» зафіксувало 21 листопада 2016 року.

Тоді через свій Фейсбук Ляшко оприлюднив вимогу до НКРЕ скасувати затверджену ними формулу «Роттердам+». «В іншому випадку ми оскаржимо в суді ці корупційні рішення», - написав Ляшко.

Методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля НКРЕКП затвердила у квітні минулого року. За словами керівника регулятора Дмитра Вовка, гранична ціна на вугілля має формуватися на основі ціни за результатами торгів на біржі в Роттердамі та вартості його транспортування в Україну.

Проте за інформацією активістів, які взимку 2017 року заблокували залізничне транспортне сполучення з окупованими територіями Донбасу, схему «Роттердам+» з ціною 1700 грн за тонну застосовували до вугілля з ОРДЛО, яке насправді коштувало утричі дешевше. Внаслідок такої переплати відбулося необґрунтоване підвищення ціни на електроенергію.

Наприкінці лютого 2017 року Апеляційний адмінсуд Києва визнав правомірним формування тарифів на вугілля за схемою «Роттердам+». Колишній член НКРЕКП Андрій Герус, який був позивачем у цій справі, заявив про намір оскаржувати рішення у касаційній інстанції.

Через місяць НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем службовими особами НКРЕКП через формулу «Роттердам+».

Після семимісячного зволікання з виконанням обіцяного, у відповідь на питання журналіста, коли можна очікувати позову щодо тарифів на електроенергію, голова «радикалів» в ефірі одного з телеканалів заявив, що наразі не має для цього підстав.

Нагадаємо, 27 квітня генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко заявив, що формула «Роттердам+» для обчислення оптової ціни на електроенергію все ще використовується.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО