«Газова справа»: чи є шанс домогтися екстрадиції Онищенка і за яких умов можливий суд над ним

Сергій Биковполітичний експерт

Те, що «справу Онищенка» передано до суду, істотно не вдарить по ньому, оскільки основні активи олігарха знаходяться за кордоном. Заочно ж засудити його навряд чи вийде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Інституту публічної політики і консалтингу «Інполіт» Сергій Биков, оцінюючи дані про те, що САП передає до суду «газову справу» Онищенка.

«Українському правосуддю слід домагатися повернення Онищенка до України і проводити очний судовий процес за участю самого фігуранта. Тоді ми, по-перше, зможемо почути низку заяв щодо злочинів, що їх, як повідомляв сам олігарх, він скоїв. По-друге, з'явиться більше правди щодо представників нинішньої політичної еліти», - міркує Биков.

Однак, на його погляд, такий сценарій можливий лише за певного збігу обставин.

Очне засудження можливе у тому разі, коли відбудуться позачергові вибори і парламент отримає іншу структуру. Коли почнеться активне викриття в корупції представників нинішньої політичної еліти, можуть спливти якісь факти, щось відкриється по Онищенку», - припустив він.

Експерт підкреслив, що великою перешкодою є перебування Онищенка у Великобританії.

«Онищенко поїхав саме до Британії, розуміючи, що екстрадиція з цієї країни – надзвичайно трудомісткий процес. Ще жодного українського олігарха не екстрадували звідти. Поки що позиція його адвокатів результативна», - резюмував Сергій Биков.

Нагадаємо, раніше НАБУ опублікувало детальну інфографіку по «справі Онищенка» і повідомило, що буде домагатися видачі нардепа-втікача.

У свою чергу, керівник САП запевняє, що нардепа Онищенка оголосять у міжнародний розшук, якщо він втече.

Олігарху загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі за розкрадання в особливо великих розмірах.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО