НАТО допоможе Україні виробляти «Джавеліни» — дипломат

Україна говорить з НАТО не про отримання «Джавелінів», а про спільну роботу з виробництва їх в Україні.

Про це заявив в.о глави місії України при НАТО Єгор Божок у статті на «Європейській правді», передає «Слово і Діло».

За його словами, в Україні часто лунає думка, що, мовляв, «справжня допомога – це надані нам «Джавеліни».

«Та я щиро переконаний: краще навчити нас ловити рибу і дати вудку, аніж постійно давати нам рибу. Тому ми з НАТО не говоримо про отримання «Джавелінів», а спільно робимо все можливе для того, щоби виробляти «Джавеліни» в Україні» - заявив Божок.

При цьому він зазначив, що українська оборонна промисловість здатна робити геніальні речі. Крім того, Україна отримує допомогу НАТО в переході ОПК на стандарти НАТО.

Як приклад співпраці дипломат назвав будівництво морського патрульного літака для потреб ЗСУ, дизайн і оснащення якого буде розроблятися спільно з НАТО. Ще одним прикладом є організація «Укроборонпромом» за участі НАТО академії, де представників оборонних підприємств України навчатимуть методам роботи за стандартами НАТО.

«Є й інші приклади такої співпраці; деякі з них чутливі, які не можна розголошувати. Але зміст спільної роботи у сфері реформування ОПК є практичним і серйозним» - зазначив Божок.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп вніс свої пропозиції щодо бюджету, які включають заміну на кредити грантів на розвиток оборонної сфери низки країн, в тому числі України.

У Білому домі підтвердили, що проект нового бюджету Сполучених Штатів Америки передбачає заміну програм безоплатної військової допомоги низки іноземних держав на кредити.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО