Геращенко: Росія готова обміняти 128 українських заручників на 640 правопорушників

Росія вимагає від України звільнення 640 правопорушників в обмін на 128 українських заручників.

Про це на брифінгу 11 травня повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник в гуманітарній підгрупі мінського процесу Ірина Геращенко, передає «Слово і Діло», з посиланням на LIGA.net.

«15 травня пройде чергова зустріч у Мінську. Україна наполягає, щоб основним питанням як у гуманітарній підгрупі, так і в тристоронній контактній групі, була інформація про проведення верифікації... Україна бореться за звільнення 128 осіб, які перебувають на окупованих територіях. Інша сторона подає списки, в яких понад 600 осіб, з вимогою звільнити їх, щоб розблокувати процес звільнення заручників. Але серед цих 640 осіб майже 300 тих, хто скоїв злочини проти держави Україна, але вони не хочуть повертатися на окуповані території», - сказала вона.

Геращенко нагадала, що вже чотири місяці ведуться переговори про те, хто повинен засвідчити відмову правопорушників повертатися на окуповані території. Терористичні організації відмовилися від участі у верифікації таких міжнародних організацій як Червоний хрест і моніторингова місія ООН з прав людини.

«Нарешті ми зупинилися на ОБСЄ. В ці дні триває процедура верифікації, в ній бере активну участь СБУ, офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини... і, як компроміс, кілька жінок - матерів затриманих за злочини проти держави Україна. Я сподіваюся, що до 15 травня ця процедура буде завершена. І ми хочемо підвести підсумки, щоб наблизитися до повного формування списків та визначення дати звільнення заручників», - додала вона.

Геращенко також повідомила, що представники терористичних організацій з подачі своїх російських кураторів вимагають амністії з цього списку в 640 осіб для 62-х, які за законодавством України не підпадають під амністію, оскільки вчинили тяжкі злочини.

«Зараз це дуже серйозна проблема в нашій дискусії», - підкреслила вона.

Раніше повідомлялося про завершення верифікації списків полонених бойовиків «ДНР», що підлягають обміну.

Водночас, представник уповноваженого з прав людини Михайло Чаплига заявив, що на даний момент триває процес верифікації за списками самопроголошеної «ЛНР».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО