Насалик назвав умову відновлення енергопостачання в ОРЛО

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що Україна відновить постачання електроенергії на непідконтрольні території Луганської області, якщо вони погасять борг.

Про пише «Слово і Діло», посилаючись на «112 Україна».

«Якщо платежі пройдуть і борг буде погашено, то ми відновимо постачання електроенергії», - сказав Насалик.

Міністр підкреслив, що рішення про відключення електропостачання - економічне.

«Відключення неконтрольованої частини Луганської області – це не політичне рішення. Це чисто економічне рішення. Воно ще більше загострилося в останні 2 місяці, всі підприємства, які були зареєстровані на неконтрольованій території Луганської області і були українські, були повністю націоналізовані. Оплата за останні 2 місяці в енергоринок склала нуль. Тому відключення – це не рішення Кабміну», - зазначив міністр.

Насалик також назвав цифри: «Для того, щоб сформувати, скільки це в грошах, повинен сказати, що Україна по перетоках передавала 4,5 млн кВт кожну добу, умовно це 6 млн, по місяцю це 180 млн, по року це більше 2 млрд, які не оплачувались. По шахті «Победа» в тому числі і росіяни забезпечували неконтрольовану територію».

Голова Міненерго підкреслив, що вчора разом із головою Луганської Військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом вирішували проблему щодо електропостачання Михайлівки.

«Хочу вам сказати інсайдерську інформацію, що вчора в 11 годин вечора на неконтрольованій території були відключені лінії, які йдуть на територію Михайлівки. І ми цілу добу, починаючи з 6 ранку з головою ОДА Гарбузом вирішували питання, щоб забезпечити мешканців Луганської області електроенергією, і нам вдалося це зробити. Щодо Донецької області, то повинен сказати, що там є система перетоків і боргові зобов’язання в десятки разів менше ніж ті, що є між неконтрольованою і контрольованою територією Луганської області», - пояснив Насалик.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України направило на розгляд Кабінету міністрів проект рішення про заборону поставок вугілля енергетичної групи з РФ.

Кабінет міністрів затвердив зміни до порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації вугільної та торфодобувної промисловості.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО