Вугілля з ОРДЛО, Росії чи ПАР: вибір меншого зла для України

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Ті поставки вугілля, які зараз здійснюються, – або задля власного споживання, або для виходу на територію РФ. Третього варіанту немає. РФ й не заперечує свої підтримки. РФ може дозволити собі експортувати вугілля у декілька разів більше, ніж зараз.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, оцінюючи проблему з поставками вугілля та факт визнання РФ управління захопленими підприємствами Донбасу.

«З точки зору логістики ми можемо налагодити поставки вугілля з ПАР чи з інших ринків у достатній кількості та витіснити вугілля з ОРДЛО. Проте треба зважати, що це буде значно дорожче», - розмірковує експерт.

Часу залишилось не так багато, потрібно діяти, причому, наголосив він, Україні слід виходити з принципу меншого зла.

«Купувати в ОРДЛО чи у РФ — з військового, економічного та морального аспектів — це фінансувати війну РФ проти нас. Тому вже зараз потрібно почати роботу по заміщенню блоків, які працюють на вугіллі антрацитної групи, на вугілля газове. Це рішення має носити тимчасовий характер. Потрібно відпрацювати програму переходу на вугілля газової групи», - пояснює спеціаліст.

«Слід вибирати менше зло. Якщо ми залишимось без вугілля, електроенергії — то шкоди буде набагато більше. Наступного року маємо почати опалювальний сезон, маючи потужності з вугіллям газової групи», - резюмував Сергій Дяченко.

Нагадаємо, місяць тому міністр енергетики Ігор Насалик пообіцяв ініціювати заборону на ввезення вугілля антрацитної групи з РФ. «Слово і Діло» зафіксувало 24 обіцянки міністра, більшість з яких мають статус «в процесі». Всі обіцянки чиновника доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: