Російський прокурор вимагає для Зейтуллаєва 17 років в'язниці

Під час суду над кримським татарином Русланом Зейтуллаєвым, що відбувся у п'ятницю, 21 квітня, в Ростові-на-Дону, прокурор зажадав покарання у вигляді 17 років позбавлення волі.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав адвокат Едем Семедляєв, передає «Слово і Діло».

«Прокурор просить: 1. Визнати винним за ч. 1 ст. 205.5; 2. 17 років позбавлення волі», - написав Семедляев.

На засіданні суду також перебуває журналіст Антон Наумлюк, за словами якого Зейтуллаєв «виглядає виснаженим, але тримається міцно».

«Руслана Зейтуллаєва доставили в суд. Виглядає виснаженим, але тримається міцно. Адвокати вмовляли кинути голодування, але Руслан відмовився до винесення вироку», - повідомив журналіст.

За словами самого Зейтуллаєва, він припинить голодування, як тільки не зможе здійснювати щоденну п'ятикратну молитву.

«Буду готовий кинути, якщо не зможу читати намаз, якщо буду непритомніти, наприклад. Але я жодного ще не пропустив», - відповів політв'язень на вмовляння кинути голодування.

Як розповів Наумлюк, згідно з довідкою медслужби СІЗО, «стан Зейтуллаева задовільний, медичних протипоказань для участі у судовому засіданні немає, вага становить 55 кілограмів, діагноз - елементарне голодування».

Журналіст уточнив, що «брати участь у дебатах, які розпочалися сьогодні, Руслан вже не може, не вистачає сил, буде вимовляти останнє слово. Суд дозволив говорити сидячи».

Нагадаємо, Руслан Зейтуллаев 4 квітня оголосив голодування, вимагаючи припинити політичні репресії проти кримських татар, передати всіх незаконно ув'язнених на материкову Україну і допустити до нього українського консула. Проти нього сфабриковано кримінальну справу за звинуваченням у тероризмі.

Зейтуллаев засуджений військовим судом до семи років колонії. Однак Верховний суд РФ вирішив покарання недостатнім і відправив сфабрикована виробництво на перегляд в суд Ростова-на-Дону.

Раніше в окупованому Росією Бахчисараї силовики в черговий раз провели обшуки в будинках кримських татар. Як мінімум один чоловік був побитий силовиками, трьох затримали.

19 квітня Міжнародний суд ООН в Гаазі прийняв заходи для відновлення прав національних меншин в аннексированном Росією Криму і зобов'язав РФ відновити Меджліс і надати можливість кримським татарам та українців навчатися рідною мовою.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО