Порошенко відзначив важливий аспект у рішенні Суду ООН

Міжнародний суд ООН закликав Росію до повного виконання Мінських домовленостей, таким чином визнавши її стороною конфлікту на Донеччині.

Про це президент Петро Порошенко заявив під час наради з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, його заступником Оленою Зеркаль і заступником глави Адміністрації президента Костянтином Єлісєєвим, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу глави держави.

«Міжнародний суд ООН закликав Росію до повного виконання Мінських домовленостей. Це означає, що Росія є стороною Мінських домовленостей, а не посередником, як з самого початку вона намагалася себе уявити. Визнання цього, наголошую, є не політичною оцінкою, а вперше прозвучала юридична оцінка, яка є надзвичайно важливою для нас», - сказав Порошенко.

Президент також зазначив, що прийняте судом рішення не потребує жодного додаткового голосування - ні Генеральної асамблеї ООН, ні Ради безпеки ООН».

«Це рішення прямої дії, воно повинно виконуватися будь-якою державою-членом ООН і за невиконання зазначеного рішення будуть передбачені санкції, які дуже боляче вдарять по будь-якій державі, яка наважиться ігнорувати зазначене рішення», - сказав Порошенко.

Він выдзначив, що це створює механізм юридичної відповідальності не для приватних осіб, як хотіла РФ, а для держави в цілому, яка має понести відповідальність за фінансування тероризму, за порушення Конвенції ООН.

«Вперше, і ключове слово тут - вперше, був застосований механізм Міжнародного суду для де-факто притягнення до відповідальності держави-агресора, держави, яка фінансує тероризм. І саме за порушення цієї Конвенції ми задалися питанням про притягнення до відповідальності», - підкреслив Порошенко.

У свою чергу, Зеркаль також наголосила на важливості рішення Міжнародного суду ООН.

«12 травня ми збираємося ще раз в Гаазі, і президент суду буде приймати рішення про подальший розгляд справи, а саме як воно буде просуватися і скільки нам буде надано часу на підготовку основного меморандуму, де ми повинні викласти всі докази в деталях, включаючи вже і суб'єктивну сторону цієї справи», - заявила вона.

Як відомо, 19 квітня Міжнародний суд ООН виніс проміжне рішення у справі «Україна проти Росії», і визнав за собою юрисдикцію prima facie* для розгляду даної справи.

Також суд в Гаазі прийняв заходи для відновлення прав національних меншин аннексированном Росією Криму і зобов'язав РФ відновити Меджліс і надати можливість кримським татарам та українців навчатися рідною мовою.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО