У ЄБРР повідомили, коли в Україні відновиться кредитування

Керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку у Східній Європі Франсіс Маліж заявив, що масове кредитування в Україні відновиться не раніше ніж через два роки.

Про це повідомляє Finance.ua, передає «Слово і Діло».

Однією з причин низької активності кредитування він назвав високі ставки за державними борговими паперами.

«Сьогоднішній український банківський сектор мало кредитує. Проблема у дуже високих ставках за держпаперами і депозитними сертифікатами Нацбанку. Якщо НБУ буде продовжувати зважену монетарну політику протягом найближчих року-двох, то ставки за держпаперами впадуть, після чого автоматично банки почнуть кредитувати приватний сектор», — зазначив він.

Представник ЄБРР наголосив, що банкам немає сенсу кредитувати фізосіб або приватні компанії, поки держава пропонує високу прибутковість по держпаперах.

«Краще позичити гроші державі, тут менше ризику. І хто сьогодні в Україні може дозволити собі взяти іпотечний кредит? Майже ніхто. Брати кредит на сім років під 20% - це нереально. Ось під 10% - більш реально», — сказав Маліж.

Сьогодні більшість банків активно не кредитує фізосіб і юросіб, а ставки за пропонованими гривневими кредитами часто перевищують 20% річних.

В кінці 2016 року рада Національного банку затвердила головний монетарний документ — Основні засади грошово-кредитної політики на 2017 рік.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року в ЄБРР заявили про наміри збільшити кредитування української економіки 2017 року.

Раніше Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про споживче кредитування», розроблений на виконання зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО