Військові кампанії Путіна: чи є рецепти протидії РФ?

Валерій Димовполітолог

Складно прогнозувати, коли за всім, що відбувається в Сирії, стоять жертви. Путін розв’язав війну, змушує до переговорів, при цьому всі це розуміють, але ніхто не хоче мати війни з країною, що володіє ядерною зброєю. Звідси й заблоковані резолюції в ООН.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи трансформацію взаємовідносин США-РФ у зв’язку з останніми подіями на Близькому Сході.

«На Донбасі та в Сирії фактично одна й та сама ситуація. Позиція РФ наступна: якщо ви не йдете на поступки – буде війна, загибель людей та тиск. Всі розуміють, з ким мають справу, але рецептів протидії поки що ніхто не має. В даному випадку Тіллерсон, Трамп, адміністрація говорять те, що мають говорити, тому що інтереси політиків, країн мають співпадати з інтересами європейських держав, де влада залежить від виборів», - розмірковує експерт.

Димов наголосив, що ситуація в Сирії далека від розв’язання. Асад або сам в «темну» використовує Путіна, або за згодою сторін – це вже не має особливого значення.

«Насправді не виключено, що інтереси Асада та Путіна не співпадали на переговорах, в тому розумінні, що Україна мала стати розмінною монетою в сирійському питанні. Зрозуміло, що в таких процесах Асад не буде «цапом відбувайлом», й алавіти – які складають меншість в Сирії, але більшість військового корпусу – також не будуть жертвами такої політики», - аналізує політолог.

Війни дуже легко роздмухуються, але занадто складно гаснуть, тому що там проливається кров. В Сирії процес далекий від завершення. Асад грає свою гру. В Україні все залежить не від «нормандських», «мінських» форматів, а від сили армії та військових.

«Якби Путін зміг би взяти Маріуполь, від би це давно зробив. Але якщо сил в нього немає, то далі він не йде. Якби міг – уже було б так, як з Алеппо в Сирії», - підсумував він.

Нагадаємо, держсекретар США запідозрив, що РФ може бути співучасницею режиму Асада. Президент США Дональд Трамп не виключає військової операції на тлі застосування урядовими військами Сирії хімічної зброї.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО