В уряді Білорусі відмовилися визнати борг за російський газ

Білорусь вважає, що у неї немає боргу за газ перед Росією.

Про це в п'ятницю, 31 березня, заявив прес-секретар голови уряду республіки Владислав Сычевич, повідомляє БЕЛТА, передає «Слово і Діло».

«Що стосується заяв глави Міненерго Олександра Новака про неготовність Білорусі погасити так званий борг перед Росією за газ, білоруська сторона не розглядає дані кошти в якості боргу», — сказав він.

Заява Новака є неконструктивним і не відповідним тому, що насправді обговорювалося на зустрічі, підкреслив представник уряду Білорусії. «Така заява більше схоже на пропаганду, ніж на констатацію фактів», — зазначив Сычевич.

При цьому білоруська сторона наполягає або на виконання підписаної у листопаді 2011 року міжурядової угоди щодо ціноутворення на газ і супутньої нормативно-правової бази, або на узгодженні сторонами прийнятних змін в цю угоду.

30 березня Новак повідомив, що Мінськ не готовий сплатити заборгованість за поставлений Москвою газ, яка перевищує 700 мільйонів доларів.

Суперечка Москви і Мінська з приводу поставок нафти і газу виникла у січні 2016 року. Тоді Білорусь зажадала знизити вартість газу і в односторонньому порядку почала платити менше. У свою чергу Росія пов'язала це питання з поставками нафти, скоротивши їх з обіцяних 5,3 мільйона тонн в квартал до 3 мільйонів. До лютого 2017-го борг Мінська перевищив півмільярда доларів.

Раніше повідомлялося, що президента Білорусі Лукашенка запросили відвідати США.

Нагадаємо, у лютому Білорусь отримала першу нафту з Ірану через термінали Одеси.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО