Урядова комісія назвала причини аварії на шахті в Львівській області

Урядова комісія вважає, що основними причинами вибуху і обвалу на шахті «Степова» на Львівщині стали погана вентиляція і проблеми з роботою системи безпеки.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

«Ми детально проаналізували роботу шахти «Степова», починаючи з 25 лютого 2017 року, і визначили головні причини трагедії. Це: невідповідність роботи системи безпеки УТАС; недотримання норм провітрювання в шахті; відсутність дозвільної документації на виконання небезпечних робіт, термін якої був припинений ще 14.11.2016 року. Ці висновки будуть вказані в рекомендаціях з перевірки всіх шахт України і розглянуті на найближчому засіданні уряду», – сказав віце-прем'єр Геннадій Зубко.

При цьому він зазначив, що проблеми з дозвільною документацією є і на іншій шахті держпідприємства «Львіввугілля» – Червоноградській.

За словами віце-прем'єра, після розслідування комісії буде створено робочу групу для перевірки систем УТАС на інших шахтах країни.

Також серед причин аварії Зубко назвав підвищений рівень метану в шахті, невідповідність кабелів технічним вимогам і неповний інструктаж і навчання персоналу, і окремо – питання фінансування шахти.

Зубко зазначив, що всі виплати сім'ям загиблих і постраждалих в результаті аварії вже проведені: з державного резервного фонду виплачено 5,725 млн гривень, з Фонду соцстрахування – 1,9 млн гривень, а також низка виплат з місцевого бюджету.

Нагадаємо, 21 березня Геннадій Зубко заявив, що всі дані про момент аварії на шахті «Степова» зникли з системи безпеки УТАС (уніфікована телекомунікаційна система диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами). Крім того, сама система не попередила інцидент.

Раніше керівник Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець повідомив, що трагедія на шахті «Степова» могла статися через використання невідповідного кабелю.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО