Давня мрія Путіна та вирішальне слово США: чи включать Америку до переговорів щодо Донбасу?

Андрій Горбенкополітолог

Формат переговорів не зміниться доти, доки на фронті не буде якогось серйозного прориву з будь-якого боку.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко, оцінюючи заяву очільника МЗС РФ Сергія Лаврова про бажання включити США до мінського процесу.

«Завдань для України в «Мінську-1,2» було два: зупинити прорив росіян та залучити РФ як сторону конфлікту, говорити з ними як з окупантами. Американцям лізти в це немає сенсу. Якщо США стануть частиною якоїсь домовленості, то вони повинні будуть якимось чином гарантувати цю домовленість. Трампу це зараз абсолютно не потрібно», – пояснює політолог.

«В Україні немає зони інтересів США, а тих ресурсів, які Америка вкладає зараз, для них цілком достатньо, щоб ситуація залишалася відносно мирною», – додав він.

На Заході є розрахунок, що «Мінськ» у довгій перспективі дозволить вирішити ситуацію дипломатичним шляхом, але скільки доведеться пережити «мінських сезонів», передбачити складно.

«Основна стратегія така: Україна має час збільшити чисельність армії, відновити економіку, а за цим послідує рішення за югославським сценарієм», – припустив експерт.

Зараз, уточнив він, Україна сама не може звільнити Донбас, тому нам потрібно нарощувати військовий потенціал і стабілізувати економічну ситуацію, чого й вимагає Захід. РФ, навпаки, слабшає під тиском санкцій.

«У цьому весь «Мінськ» з боку Європи та США», – зазначив політолог.

Більше того, якщо США входять до переговорів, то, за його словами, це дає можливість Кремлю щось вимагати від Вашингтона.

«Це стара мрія Путіна про те, щоб відновити мир на свій лад після холодної війни. Це США взагалі не потрібно. У найближчій перспективі вони не збільшуватимуть свою дипломатичну присутність у будь-яких переговорах», – резюмував Андрій Горбенко.

Своєю чергою, в Кремлі заявили, що «жоден конфлікт у світі неможливо вирішити без участі США».

За підсумками «нормандської зустрічі» в Мюнхені було заявлено, що США не стануть п'ятим членом «нормандської четвірки», але перебуватимуть у тісному контакті з нею.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО