Transparency International: якби адвокати Насірова могли розвалити справу, це вже давно зробили б

Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

Те, що зараз інкримінують Насірову, було здобуто фактично в процесі слідчих дій щодо «Укргазвидобування». Частина фігурантів справи пішли на співпрацю зі слідством та вже отримали пом'якшувальні вироки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Transparency International Ярослав Юрчишин, оцінюючи перспективи розслідування справи Романа Насірова.

«Насправді, якби адвокати Насірова мали залізобетонні аргументи, можливості розвалити справу на етапі обрання запобіжного заходу, то вони б не відтягували це. Тому інсинуаціями хвороб та іншими діями адвокати самі фактично визнають, що є підстави говорити про запобіжний захід, а, відповідно, й про продовження слідчих дій та переведення справи на етап судових дискусій», – розповів Юрчишин.

Найближчим часом важливо, щоб був визначений запобіжний захід, що в принципі має відповідати логіці процесуальних дій.

«Вчора завершився період тримання під вартою без рішення суду. Суд насправді може ухвалювати рішення про запобіжний захід не лише в межах 72 годин. Це питання можуть розглядати в своїй процедурі більше. Так, було затягування, але це не означає, що питання вже не можуть розглянути», – акцентував експерт.

Тому, наголосив він, після рішення щодо запобіжного заходу САП та НАБУ потрібно приблизно 2 місяці, щоб провести всі потрібні експертизи на доведення провини Насірова.

«Звісно, цей термін може бути подовжений, враховуючи кримінальні справи, які стосуються корупції. Швидких рішень у судовому порядку тут очікувати не варто. Вирок має ґрунтуватися на адекватній фактологічній базі, щоб це не виглядало розправою. Чи здатні це зробити НАБУ та САП? Ймовірно, так, інакше не було б такої реакції адвокатів Насірова, свідками якої ми стали», – підсумував Ярослав Юрчишин.

Екс-голові Державної фіскальної служби Роману Насірову інкримінують розкрадання державних коштів у сумі понад 2 мільярди гривень.

Нагадаємо, суд мав визначитися з обранням запобіжного заходу протягом трьох днів після оголошення підозри Насірову (від 2 березня 2017 року), тобто до 23:52 неділі, 5 березня.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО