Експерт: політика Трампа для РФ – фактор невизначеності, але й Україні про перемогу говорити зарано

Володимир Воляполітичний експерт

Потрібно розуміти, що президентська команда дуже еклектична, тому не виключено, що позиції Пенса й Трампа можуть бути абсолютно різними.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, аналізуючи заяву віце-президента США про те, що РФ потрібно притягнути до відповідальності через ситуацію в Україні.

«Якщо оцінювати весь виступ цілісно та стилістично, то видно, що Пенс у деяких моментах ніби дистанціюється від Трампа. Принциповий момент лише в тому, що є розбіжності з приводу тлумачення ролі Росії у врегулюванні кризи на сході України», – пояснив політолог.

«Скоріш за все, цей заклик є свідоцтвом того, що США визнають той факт, що РФ має домінуючий вплив на сепаратистів і виступає не просто посередником, а учасником конфлікту», – розмірковує експерт.

Поки що, на його думку, сказати, якою буде політика Трампа щодо РФ, важко.

«У РФ була цілеспрямована інформаційна кампанія, що вони нібито схвалювали Трампа, але слова й оцінки не завжди відповідають завданням, це лише засіб маніпулювання в політиці. Перемога Клінтон насправді давала б РФ прогнозовану ситуацію в політиці, а Трамп – це фактор невизначеності», – нагадав експерт.

За його словами, зрозуміло, що за підсумками Мюнхенської конференції про жодну позитивну хвилю, зміни щодо РФ мови бути не може, але й для України нічого кардинально позитивного не відбулося.

«Так, всі висловили солідарність з Україною, визнали, що РФ є відповідальною за виконання Мінських угод, що важливо, але ж усе це було й три роки тому», – резюмував Володимир Воля.

Як відомо, в РФ заявили, що розчаровані виступом Пенса, й вважають, що ця теза абсолютно точно заводить ситуацію у глухий кут.

Раніше Майк Пенс заявив, що ставлення до РФ і скасування санкцій проти Росії залежатиме від її поведінки. Держсекретар США наполіг, що США працюватимуть з РФ, якщо це буде в їхніх інтересах.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО