Австралія постачатиме до 30% всього ядерного палива на українські АЕС

Австралія може задовольнити потреби України в ядерному паливі на 30%, що відбуватиметься в рамках масштабного політико-економічного проекту поставки уранового палива на українські АЕС.

Уряд схвалив угоду між Україною та Австралією в сфері ядерної енергетики кілька днів тому, заявив посол України в Австралії Микола Кулінич, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Тиждень».

«Тепер ми відкриваємо масштабні перспективи політико-економічного проекту поставки уранового палива на атомні електростанції України. Австралія зможе покривати до 30% наших потреб енергетики в ядерному паливі», – сказав Кулінич.

За словами посла, крім енергетики, Австралія має бажання співпрацювати з Україною в авіаційній та аерокосмічній сферах. Крім того, вже є конкретні домовленості з Австралійським антарктичним центром, який забезпечує сполучення з Антарктидою.

Також австралійці зацікавилися продукцією виробництва заводу «Антонов», на якому зараз проходить адаптація сертифікатів до євростандартів.

Нагадаємо, управління атомно-промислового комплексу Міненерговугілля України 11 жовтня 2016 року організувало та провело робочу зустріч із представниками Австралійського бюро гарантій і нерозповсюдження.

Угода між урядами України та Австралії про співробітництво в галузі використання ядерної енергії в мирних цілях була підписана міністром енергетики та вугільної промисловості України 31 березня 2016 року під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО