За три роки Україна має виплатити 14 мільярдів доларів боргу

Протягом трьох років, із 2017-го до 2019-го, Україна має сплатити 14 мільярдів доларів за зовнішніми боргами.

Про це в інтерв’ю «Економічній правді» розповів генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала, повідомляє «Слово і Діло».

«Реформи дуже не хочеться робити, але їх потрібно робити. Так, якщо подивитися на графік погашення зовнішнього боргу, то завдяки реструктуризації приватного держборгу 2016 рік був найлегшим. З кожним наступним роком витрати на погашення боргу будуть зростати. Рік виборів, 2019-й – піковий у цьому плані», – каже Фіала.

За його словами, протягом трьох років Нацбанк, Мінфін, держбанки та «Укрзалізниця» мають виплатити 14 мільярдів доларів за зовнішніми боргами з урахуванням відсотків.

«У золотовалютних резервах у нас зараз 15,5 мільярдів доларів. Із них чистий резерв – 4 мільярди доларів, решта – це гроші МВФ», – нагадав Фіала.

Він наголосив, що минулого року державний борг зріс до 72 мільярдів доларів через націоналізацію «ПриватБанку».

«Так, близько 46 мільярдів доларів становитиме зовнішній борг, ще близько 4 мільярдів – внутрішній валютний борг. Ще 22 мільярди доларів в еквіваленті гривневого боргу – це в основному ОВДП, включаючи ті 107 мільярдів гривень, які були випущені для капіталізації «ПриватБанку», – пояснює експерт.

Нагадаємо, раніше член ради НБУ Василь Фурман повідомляв, що Україна повертатиме кредит МВФ упродовж 3-5 років із дуже низькими відсотковими ставками. Також раніше повідомлялося, що МВФ уже скоро може ухвалити рішення про транш Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО