Сирія сьогодні: чи можна змусити вести переговори тих, хто роками один в одного стріляв?

Валентин Краснопьоровполітичний експерт

США підуть на домовленості з РФ щодо Сирії не тому, що хтось поганий чи хороший, а просто суб'єктів не залишилось, окрім декількох, і основний – саме російський.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, аналізуючи переговори щодо Сирії в Астані та той факт, що Білий дім згоден на співпрацю з РФ у питанні сирійського конфлікту.

«Захід за фактом програв Сирію. Залишилося мало суб'єктів, які можуть щось контролювати. Основним із них є уряд Асада. Його намагалися усунути, але він залишився, незважаючи на порушення всіх міжнародних правил, прав людини. Фактично, та частина, на яку ставила Росія, збереглась, а та, на яку ставив Захід, так звана опозиція, радикалізувалася й повністю розсипалася», – розповідає Краснопьоров.

Саме тому, на його думку, США зараз згодні на домовленості з РФ щодо Сирії.

Сирійське питання можуть вирішити шляхом розділення країни на курдську, шиїтську, сунітську частини, можливо, зі створенням приморського християнського перешийку та окремої держави з Асадом на чолі.

«Це дасть певний сигнал світу про те, що ті державні рамки, які сформовані після 1945 року, можуть бути переглянуті, що вдарить і по інших конфліктах у світі», – наголосив він.

За його словами, Росія може використовувати розділення Сирії як продовження свого найбільш бажаного сценарію – розділу України.

«Астана зараз – це спосіб знайти майданчик для переговорів, але близький до РФ. Невідомо, якої згоди дійдуть, як будуть вирішувати питання, чи залишиться просто сирійський уряд із серйозними настановами», – зауважив аналітик.

Резюмуючи, він зауважив, що протягом багатьох років РФ намагається втілити військовий сценарій із «гібридними» політичними елементами, що вдається через безхребетність Заходу, але ніхто вже воювати далі не піде.

«Суб'єктів, на які може поставити Захід і які при цьому зможуть воювати проти Росії та Асада, немає, а ті, що є, занадто радикальні. Тому й тут РФ виграє на тезі «якщо Асад поганий, то подивіться, хто проти нього воює», тому що там будуть крайні радикали. Все виглядає так, що час втрачено», – проаналізував ситуацію Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, чергова домовленість про перемир'я в Сирії набула чинності 30 грудня.

Постпред Сирії в ООН Башар Джаафарі, який очолює делегацію офіційного Дамаска в Астані, заявив, що переговори почалися зі взаємних звинувачень, а опозиція поводиться провокативно.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО