Кандидат у держсекретарі США Рекс Тіллерсон пояснив свою позицію щодо Криму

Росія не мала законних прав на повернення Криму до свого складу, а сама акція є захопленням території.

Про це заявив у середу на слуханнях у Сенаті кандидат на посаду голови Держдепартаменту Рекс Тіллерсон, передає «Слово і Діло».

«Це було захоплення території, яка не була їхньою», – сказав Тіллерсон

На його думку, США дали «слабку відповідь» Росії на її дії в Криму, що спонукало РФ до подальшої активності на сході України.

Тіллерсон підкреслив, що в тих умовах США мали діяти більш рішуче, наприклад, передавати Україні розвіддані про ситуацію на сході країни та надавати їй оборонну зброю.

Водночас Рекс Тіллерсон вважає, що при відстоюванні своїх інтересів Росія не проявляє непередбачуваності.

«Росія становить небезпеку, але вона не є непередбачуваною у відстоюванні власних інтересів ... Росія домагається поваги та необхідності на глобальній арені. Її недавня активність не враховувала американські інтереси», – вважає кандидат.

При цьому він зазначив, що НАТО тверезо оцінює небезпеку від Росії.

«Наші партнери з НАТО мають рацію, коли побоюються зростання активності Росії. Але це було все зроблено за відсутності американського лідерства», – підкреслив Тіллерсон.

Як повідомлялося раніше, колишній голова нафтогазової корпорації ExxonMobil Рекс Тіллерсон, якого новообраний президент США Дональд Трамп запропонував на посаду держсекретаря, отримає з попереднього місця роботи 180 млн доларів у якості пенсії.

Нагадаємо, що Тіллерсон може розглядатися в якості потенційного парламентера та контактера з РФ. Те, що до Держдепу призначають особу з непоганими зв'язками в Росії, може означати, що переговорам з РФ віддається не остання роль у діяльності адміністрації Трампа.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО